




Citroen-Sesamzaadcake
Over de Nederlandse taal kan ik me soms enorm verbazen. We gebruiken veel woorden die meerdere betekenissen kunnen hebben en daardoor ontstaat al snel onduidelijkheid. Je hoort dit wel eens van mensen die hier niet geboren zijn, maar wel de taal proberen te leren. En ik ben erachter gekomen, dat je met kinderen ook heel erg op je eigen taal gaat letten. Julian liet me een aantal jaar geleden weten dat ik regelmatig woorden als 'zo', 'straks', 'even' gebruik en dat hij daar eigenlijk niets mee kan. Want wát betekent het eigenlijk? Hoelang duurt 'straks' of 'zo'? De ene keer is dat 2 minuten en de andere keer misschien wel een kwartier. Ontzettend onduidelijk dus voor kinderen, maar eigenlijk voor iedereen. Ook in mijn werk op het kinderdagverblijf probeer ik hierop te letten, maar ik kan je melden, dit is zeker niet gemakkelijk. Het zijn woorden die zo in onze taal verweven zijn, dat je ze onbewust regelmatig gebruikt.
Ook bij voeding is taal soms een uitdaging. Want wanneer is iets lekker? Mogen we zeggen dat we iets vies vinden? Als mijn kinderen iets niet lekker vinden, probeer ik een andere bereidingswijze en soms vinden ze het dan toch lekker (en soms ook niet). Dus dan is het eigenlijk dat ze het product wél lekker vinden, maar de bereidingswijze niet. En ik probeer ook mijn kinderen te leren dat iets lekkers niet altijd ongezond hoeft te betekenen (lees: veel suikers bevatten). Al blijkt dit nog best een opgave.
Als Julian thuis komt uit school en vraagt om wat lekkers, en ik stel een maiswafel of een bakje nootjes voor, dan krijg ik een diepe zucht en een antwoord in de trend van "iets lékkers, iets ongezonds..." En dat terwijl ik in mijn opvoeding zo hard geprobeerd heb om het woord lekkers óók voor gezonde voeding te gebruiken. Maar ergens is er bij hem toch die switch gekomen dat 'iets lekkers' vooral veel suikers betekend...
Ik ben eens gaan opletten wat de mensen om mij heen zoal bedoelen als ze zeggen "iets lekkers". En eigenlijk bedoelen ze meestal iets met heel veel suikers. Denk aan chocolade, koekjes en snoep. Ik heb zelfs wel eens gehoord dat een ouder tegen een kind zei "als je je fruit op eet, mag je daarna wat lekkers". Maar daar suggereer je toch alleen maar mee dat het fruit niet lekker is???
En sommige mensen zullen mij misschien een zeur of overdreven vinden, maar ik blijf mijn missie volhouden om kinderen te leren dat gezond ook heel lekker is.
En toen kwam ik deze citroen-sesamzaadcake tegen. Oké, eigenlijk een citroen-maanzaadcake. Maar ik had geen maanzaad in huis en wel sesamzaad. Samen met Ivano heb ik deze cake gebakken. Hij kon goed helpen. Hij heeft zelfs zijn eigen speelgoedmixer kunnen gebruiken (die wel echt draait) om de droge ingrediënten te kunnen mixen.
Vers al super lekker! Ik heb de cake direct helemaal op in plakjes gesneden. En dan per 2 plakjes in een zakje in de vriezer gedaan. En als de kinderen dan op school zitten, haal ik een zakje met 2 plakjes cake uit. En als ze dan uit school komen en ze vragen om iets lekkers, zeg ik heel enthousiast "ik heb een lekker plakje cake voor je". En lekker is het zeker, de kinderen worden hier super blij van! En daar wordt ik dan weer blij van!
Nodig:
- 265 gr Ísey Skyr lemon cheesecake
- 3 eieren
- 85 gr 100% appelmoes
- 50 gr olie
- rasp van 1 citroen
- 110 gr havermeel (havermout even fijn malen)
- 115 gr volkoren meel
- 3 tl bakpoeder
- 1 eetl sesamzaad (of maanzaad)
- cakevorm
Bereiding:
- Meng in een kom de Skyr, eieren, appelmoes, olie met elkaar
- Rasp de citroen hierdoor en meng goed door met de mixer
- Pak een andere kom voor de droge ingrediënten en roer deze ook goed door
- Voeg dan beide kommen bij elkaar en meng goed door
- Zet de oven aan op 180 graden
- Bekleed een cakevorm van 25 cm met bakpapier. Het helpt om eerst een prop van het bakpapier te maken, zodat het beter vormt
- Doe het beslag in de cakevorm
- Zet ongeveer 40 minuten in de oven
EET SMAKELIJK!!!!!!!

Maak jouw eigen website met JouwWeb