Chocolade-taart

Jarig zijn in de corona-periode is anders dan normaal. Ergens ben ik blij dat Julian niet in deze tijd jarig was. Alhoewel ik om me heen van kinderen hoorde dat ze nu de leukste verjaardag ooit hebben gehad. Mede omdat ze direct met het gekregen speelgoed konden spelen. Heerlijk hoe kinderen kunnen omdenken, daar kunnen we als volwassenen soms nog wat van leren.

Julian en ik waren deze periode niet jarig, maar Sander wel! Nu vond Sander het niet zo'n probleem om deze periode jarig te zijn. Waar Julian en ik genieten van zoveel mogelijk mensen en gezelligheid om ons heen is Sander de rustige persoon hier in huis en heeft weinig mensen om zich heen 'nodig' om toch een hele leuke dag te hebben.

Voordeel van veel thuis is dat we tijd genoeg hadden om een mooi cadeau te maken. En ook een taart bakken kon nu gemakkelijk ingepast worden in het schema van thuisonderwijs. Hoe toevallig dat er net op de bingo stond om samen in de keuken te gaan staan?!

Sander is de grootste chocoladeliefhebber die ik ken en Julian volgt dat al aardig goed op. Een chocoladetaart is dus wat het moest worden. Voor taarten kom ik vaak uit bij de website van Rutger Bakt, de 1e winnaar van Heel Holland Bakt. Zijn beschrijvingen zijn duidelijk en hij sprak vol enthousiasme over deze taart. Een goed idee dus om deze te gaan maken. Ik las in het recept dat de choclade au-bain-marie gesmolten moest worden. En ondanks dat ik al heel vaak choclade heb gesmolten, deed ik dat altijd heel eigenwijs in de magnetron... Ik dacht altijd dat je dan speciale schalen/pannen nodig had en verdiepte me er verder niet in. Om Julian ook iets nieuws te leren, besloot ik nu wel voor au-bain-marie te gaan. Ik kook voor een grote kookpan met water en een steelpan om de chocolade te laten smelten. En dat ging heel goed! Ik wist echt niet dat het zo gemakkelijk was!! En Julian hoorde ik dagen later nog roepen als hij in zijn keuken aan het spelen was, 'de chcolade au-bain-marie'!

De verjaardag van Sander was erg leuk! We verwachtten al dat deze taart best wel machtig voor ontbijt zou zijn, dus we ontbeten met kwarktaart. Als lunch hebben we deze chocoladetaart gegeten. En het is inderdaad heel machtig, maar wel super lekker!!

Naast de knutselwerkjes van Julian had ik 6 verschillende repen chocolade gekocht. Zo konden we toch elk uur een kado'tje geven. Iets wat normaal bij een verjaardag ook gebeurt door de verschillende gasten.;-) 

We hebben gesmuld van de taart, die ging natuurlijk niet helemaal op met weinig bezoek. Maar zelfs 2 dagen later is deze taart nog erg lekker!

Nodig:

Voor de taart:

- 200 gr pure chocolade, minimaal 70% cacao, grof gehakt
- 200 gr boter
- 300 gr fijne suiker
- 6 eieren
- 1/4 theel. zout
- 1 tl vanille-extract, dat heb ik niet kunnen vinden in de supermarkt, ik heb 2 tl vanille-aroma gebruikt
- 100 gr bloem

Voor de ganache:
- 150 ml slagroom
- 150 gr pure chocolade, grof gehakt
- 30 gr boter op kamer temperatuur
Verder nodig:
- wat je lekker vindt voor versiering, wij hebben gekozen voor aardbeien en nougatine, maar caramelbolletjes kan ook heel goed
- springvorm van 24 cm
- boter om de vorm in te vetten. Ik gebruik een bakspray van Dr. Oetker
- bakpapier

Bereiding:

- Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de vorm in
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Breng een grote pan met water aan de kook
- Doe de eieren met de suiker, het zout en het vanille-extract in een kom en klop deze kort door
- Doe de gehakte chocolade met de boter in een steelpan en zet deze op de pan met water. Zorg ervoor dat de onderkant van de bodem het water niet raakt
- Smelt de boter en chocolade (au-bain-marie) en blijf goed roeren
- Roer de gesmolten chocolade door het ei-suiker mengsel
- Meng vervolgens de bloem er doorheen
- Schep het beslag in de vorm en bak de chocladetaart in ongeveer 40 minuten. 
- Laat de taart goed afkoelen!! Hij zakt iets in, dat is normaal

- Breng voor de ganache de slagroom aan de kook
- Giet de warme slagroom op de chocolade, waardoor de chocolade smelt.
- Blijf goed roeren terwijl je de boter erdoor heen mengt
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur

- Bestrijk de taart met de chocolade-ganache en versier met aardbeien en nougatine
- Zet de taart in de koelkast om op te stijven

EET SMAKELIJK!!!!!!

Maak jouw eigen website met JouwWeb