



Boerenkool lasagne
Deze blog zal de eerlijkste en meest persoonlijke blog zijn die ik in een hele lange tijd gemaakt heb. Ik ben al 3 keer eerder begonnen te typen, maar vond de juiste woorden nog niet. Of ik was er nog niet aan toe om het met jullie te delen.
Ik zit namelijk in een burn-out. Ik ben nu 4 weken thuis en het besef dat ik in een burn-out zit wil ik denk ik nu pas toe laten. Toen ik net thuis zat dacht ik dat ik een van de weinige was die een burn-out heeft. Zoek je op sociale media "burnout" kom je bijna geen berichten tegen; zoek je daarentegen op "lifecoach" of "mindfulness" of "ontspanning" kom je heel veel berichten tegen.
Door gesprekken met mijn psycholoog én door zelf open te zijn over mijn burn-out, kom ik erachter dat heel veel mensen in mijn omgeving een burn-out hebben gehad. En dat ik dus niet gek ben, maar ik heb vooral niet goed naar mijn lichaam geluisterd.
In een vliegtuig zet je eerst je eigen zuurstofmasker op, voordat je andere kan helpen. En dat is precies wat ik de afgelopen jaren vergeten ben. Ik ben een pleaser, een perfectionist en onzeker. Ik zorg graag voor anderen, wil dat anderen het naar hun zin hebben. Dat zijn in principe positieve eigenschappen, behalve dat ik mezelf daarin vergeten ben. Ik wil de perfecte moeder, vrouw, vriendin, zus, dochter, medewerker zijn, ik heb een lat voor mezelf gelegd waarvan ik verstandelijk weet dat ik die nooit zal kunnen bereiken. Maar mijn gevoel zegt wat heel anders. Ik moet leren dat ik mezelf goed genoeg vind.
Ik wil open zijn over mijn burn-out, omdat ik vind dat er veel meer bekendheid over mag komen. Door de maatschappij waarin we leven, voelen we heel veel druk. Druk die vaak helemaal niet nodig zou zijn. Want de plaatjes op Instagram komen niet altijd over met de realiteit. Het is een moment opname. Een moment dat het net wél goed ging. Dat de kinderen wél leuk speelden. Niet wetende dat ze de 5 minuten ervoor en erna elkaar in de haren vlogen. En ik heb in de jaren dat ik op sociale media zit geprobeerd om niet mee te gaan in dit beeld. Maar om een eerlijke versie neer te zetten.
Nu kom ik er dus achter, dat ook ík onbewust hieraan heb mee gedragen. Hoe vaak ik de afgelopen weken niet de verbazing heb gehoord over het feit dat ik een burn-out heb, kan ik niet op 1 hand tellen. "van jou had ik het echt niet zien aankomen" heb ik meerdere keren gehoord.
Dus het wordt tijd om eerlijk te zijn, om aan mezelf te werken en om te genieten van de kleine dingen. Want dat ben ik nu aan het leren. Niet elke dag gaat goed, het kan soms per dagdeel verschillen. Maar van de kleine momenten kan ik heel erg genieten. Dat kan een goed boek zijn, in bad of met mijn gezin iets leuks doen.
Ik heb mijn kerstpakket-bon voor het eerst alleen aan mezelf besteedt. Dat voelde heel raar om niet iets voor andere te kopen. Maar zoals Sander zei "je hebt er hard voor gewerkt, dus waarom niet?
Ik heb een wafelijzer, palletmessen en een boek gekocht. Volgende week komt mijn moeder hier om mij te leren nieuwjaarswafels te bakken. Ik ben benieuwd. En als ze niet perfect zijn?? Wie bepaalt wat perfect is? Als ze lekker zijn, dan zijn ze perfect!
En dat is precies wat het gerecht voor deze week is. Want een goede foto van lasagne lijkt bijna onmogelijk. En daarom staat er maar 1 lasagne recept op de site. Terwijl ik wel vaker varieer met de vulling van lasagne. En lasagne mijn favoriete gerecht is!
En het was een geniet momentje deze week om samen met mijn kinderen in de keuken te staan. Julian die niet zo veel wil mee helpen, maar wel graag foto's maakt. En Ivano vindt het echt leuk. Als ik hem op het aanrecht zet, zegt hij nu zelf "samen in de keuken" En dat dan de boerenkool ook naast de pan gaat in plaats van erin? Dat geeft niet, we hebben samen van dit moment genoten en ik ben blij dat Julian het heeft vast kunnen leggen!
De cirkel is rond, we gaan vaker smullen van lasagne en de foto's zal ik delen met jullie. Want ze zijn goed! En dat is het belangrijkste!!
Nodig:
- 600 gr boerenkool, gewassen en gesneden
- 10 lasagne bladen
- 2 tenen knoflook
- 2 uien
- 200 gr champignons
- 1 bol mozarella
- 500 ml melk
- 50 gr bloem
- 50 gr boter
- geraspte kaas
- peper & zout
Bereiding:
- Snipper de ui en knoflook en bak deze in een pan
- Voeg de champignons toe en bak een paar minuten mee
- Voeg vervolgens de boerenkool toe en roerbak tot deze geslonken is. Zet de kookplaat niet te hoog, boerenkool bakt snel aan. Ik heb tussendoor nog wat olie toegevoegd.
- Voeg wat peper & zout toe en haal de pan van de kookplaat. Zet even apart
- Maak de bechamelsaus
- Smelt 50 gr boter in een pannetje. Blijf roeren met de houten spatel terwijl je de bloem toe voegt zodat je een roux krijgt (lijkt een beetje zanderig)
- Pak de garde en voeg al roerend de melk toe. Goed blijven roeren, anders brandt het snel aan.
- Zorg voor een gladde saus en voeg wat peper&zout toe. Laat een paar minuten indikken
- Zet de oven aan. Ik heb 190 hetelucht gebruikt
- Vet een ovenschaal in en doe een beetje bechamelsaus over de bodem
- Leg hier lasagnebladen op en schep hier bechamelsaus over
- Vervolgens komt er een laag boerenkool op
- Je kan er voor kiezen om de mozarella op deze laag te leggen, ik had hem bovenop. Hiertussen smelt die waarschijnlijk beter
- Vervolgens weer een laag lasagne bladen, bechamelsaus en boerenkool
- Eindig met bechamelsaus en geraspte kaas
- Zet ongeveer 45 minuten in de oven
EET SMAKELIJK!!!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb