



Boerenkool spaghetti
Je weet dat de winter eraan komt als er boerenkool te oogsten is bij de zelfoogsttuin. Oogsten in deze periode is uiteraard iets minder fijn dan in de zomer met een zonnetje, maar aan de andere kant geeft het een goed gevoel als je met een grote tas vol groente thuis komt en je binnen fijn kan opwarmen.
Ivano gaat vaak met mij mee naar de zelfoogsttuin. Hij kijkt zijn ogen uit en thuis smult hij van het lekkers wat ik voor hem bereidt.
Onlangs heeft Julian thema eten&drinken op school gehad, dus toen ik vertelde dat we stamppot boerenkool met worst zouden eten was zijn reactie "oh lekker mama, dan eten we heel nederlands'
Ik smul van de stamppot boerenkool en zou dat elke week wel kunnen eten, maar Sander is niet zo heel enthousiast. En dan heb ik 2 keuzes, óf ik oogst geen boerenkool meer óf ik ga op zoek naar een andere bereidingswijze. En dat laatste is wat ik steeds meer doe sinds ik bij de zelfoogsttuin mijn groente oogst.
Ik kwam een boerenkoolpesto tegen op de site van Francesca Kookt en wilde dit zeker uitproberen.
Het is vrij gemakkelijk te maken, kost wel wat tijd, zeker als je zelf geoogste boerenkool gebruikt om te zorgen dat al het zand weg is. Julian heeft me goed geholpen in zijn pietenpak; dat draagt hij deze periode bijna non-stop ;-)
Ik kon Julian weer een nieuw woord leren, blancheren, kort koken. Hij vind het erg leuk om nieuwe woorden te leren en hij herhaalt het woord dan ook de hele middag.
Dit is zeker een gerecht wat hier vaker op tafel gaat komen.. We waren alle 3 heel erg enthousiast!
Nodig:
- 250 gr boerenkool
- 120 gr parmezaanse kaas
- 3 teentjes knoflook
- 60 gr cashewnoten
- 60 gr walnoten
- 200 ml olijfolie; ik heb knoflookolie gebruikt
- sap van 1 citroen
- peper & zout
Bereiding:
- Zorg dat de boerenkool goed gewassen is en blancheer hem 3 minuten
- Giet af en spoel na met koud water
- Laat uitlekken en knijp de rest van het vocht eruit
- Hak de kaas en knoflook grof
- Meng de boerenkool met de kaas, knoflook, cashewnoten, walnoten, citroensap en olijfolie in de keukenmachine
- Maal alles fijn tot de gewenste dikte. (een hakmolen of staafmixer werkt ook goed) Als het te dik is kan je wat olie toevoegen
- Voeg peper&zout naar smaak toe
- De pesto is nu klaar.
- Ik heb de pesto kort verwarmd met paprika en prei om er een spaghetti 'saus' van te maken
EET SMAKELIJK!!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb