Pulled Aubergine met Naanbrood

 

Het gaat goed hier! De balans tussen wat moet en waar wordt ik blij van neemt steeds betere vormen aan. 
En waar ik dan het meest blij van wordt? Van mijn gezin, maar zeker ook van mijzelf. En van de zelfoogsttuin én van in de keuken staan. Als ik deze dingen dan ook nog eens allemaal kan combineren ben ik echt gelukkig!

Op de zelfoogsttuin mogen we ook aubergine oogsten. Deze groeien naast de komkommers, paprika, tomaten in de kas. Op een gegeven moment waren er echt veel aubergines te oogsten. Nu zijn ze hier thuis alleen niet zo gek op aubergine. Ik moet ook wel toegeven dat ik er nog niet heel veel recepten mee heb gemaakt waarin aubergine het hoofdingrediënt is. De aubergine zit meestal door een wok of pasta gerecht. En dan vist Julian ze er sowieso uit! Sander eet ze wel op, maar smult er niet erg van.

Nu ben ik er wel van overtuigd dat je eigenlijk niet kan zeggen dat een bepaald soort voedsel niet lekker is; het is alleen de bereidingswijze die je niet lekker vindt. 

En aangezien ik nu veel aubergines mocht oogsten, ging ik toch nog verder op het internet op zoek naar een recept waarin ze het wel lekker zouden vinden...
Ik kwam op instagram Lenna Omrani tegen, zij maakt plant-based gerechten. Ze post ook filmpjes waarin recepten op een hele gemakkelijke manier worden uitgelegd en waardoor je enthousiast wordt om zelf de keuken in te gaan! En bij haar vond ik een filmpje van pulled aubergine! Door haar enthousiasme werd ik ook enthousiast om het te gaan maken. 
En wat een goede keuze was dit! We hebben allemaal heerlijk zitten smullen en baalden eigenlijk dat het op was!! Door deze bereidingswijze realiseerde ik me dat ze hier thuis de schil van de aubergine ook niet zo lekker vinden. En toegegeven, die kan soms een beetje stug zijn. Dus sindsdien schil ik de aubergine en hoor ik ze veel minder klagen.
Voorlopig kan ik dit recept niet meer maken met aubergines van de zelfoogsttuin, want je hebt er wel 6 nodig (met z'n vieren). Maar mocht het weer kunnen, dan komt dit recept zeker weten weer op tafel!
Ik heb er trouwens voor gekozen om ook nog eens het naanbrood zelf te maken. Dat vond ik meer passen bij de website ;-) Maar dat is ook prima in de supermarkt kant en klaar te koop. Nu moet ik wel zeggen dat het niet heel ingewikkeld is om het zelf te maken, alhoewel mijn deeg niet zoveel zin had om goed te rijzen...geen idee waar dat aan lag. En dus is de vorm van mijn naanbrood een beetje anders. Maar dat deed niets af aan de smaak!!

 

Nodig:
Voor de pulled aubergine:
- 6 aubergines
- 3 tl komijnpoeder
- 3 tl gerookte paprikapoeder
- 6 eel. olijfolie
- 6 eetl. BBQ-saus
- peper&zout naar smaak
- naanbrood
- griekse yoghurt of kwark

Voor de salsa:
- 1 blikje linzen
- 1 ui, fijngesneden
- 1 blikje mais
- 3 avocado's in blokjes
- uitgeperste halve limoen
Voor het naanbrood
- 120 ml water
- 1 tl poedersuiker
- 2 tl droge gist
- 450 gr bloem
- snufje zout
- 250 ml volle yoghurt of griekse yoghurt
Bereiding:
- Als je het naanbrood zelf maakt, begin hier dan mee, omdat dit moet rijzen
- Doe het water met de suiker in een kom en roer door. Doe de gist erbij en laat dit 5 minuten staan
- Meng de bloem met het zout 
- Meng de bloem met de mixer met deeghaken met het watermengsel en de yoghurt. Mix dit ongeveer voor 10 minuten voor een compact deeg
- Vet een kom in met olie en leg het deeg hier in. Dek dit af met een schone theedoek en laat dit een uur rijzen

- Dan ga je door met de aubergines
- Verwarm de oven voor op 200 graden 
- Leg de aubergines in een ovenschaal en prik er gaatjes in. Zet de schaal in de oven en pof dit voor ongeveer 45 minuten. 
- Maak nu vast de salsa door alle ingrediënten door elkaar te mengen
- Haal de aubergines uit de oven. Laat kort afkoelen en je kan nu gemakkelijk de schil van de aubergines halen
- Trek het vruchtvlees met 2 vorken uit elkaar en doe in een kom
- Zet een pan op het vuur en doe hierin de bbq-saus met de kruiden en voeg dan de aubergine toe. Laat even zachtjes pruttelen
- Pak nu het naanbrood-deeg en verdeel het deeg in 8 stukken. 
- Kneed 1/8e deel goed en plat zodat het een soort dunne pannenkoek wordt
- Verhit een grillpan en bak hierin de naan ongeveer 2 a 3 minuten per kant
- Beleg de naanbroodjes met 1 eetlepel yoghurt. Daarover heen gaat de pulled aubergine en maak af met de salsa

EET SMAKELIJK!!!!!!