Babi Pangang

Aangezien we nog steeds in de corona-crisis zitten, heb ik meer tijd om wat langer in de keuken te staan. Ik snap heel goed dat dit niet voor iedereen geldt. Als je kinderen wat ouder zijn en ze moet helpen bij het huiswerk om vervolgens ook nog je eigen werkzaamheden thuis te doen, kies je liever voor iets gemakkelijks. Ik heb echt respect voor jullie!!! Ik kan mijn werk - pedagogisch medewerkster op een kinderdagverblijf - niet thuis uitoefenen en Julian heeft nog niet echt huiswerk dus hebben wij de mogelijkheid wat langer in de keuken te staan. Daar zoek ik dus nu ook de recepten op uit.

Wel grappig, want bij dit recept sta je helemaal niet zo lang in de keuken, het moet alleen een hele lange tijd op staan. Dus wellicht toch nog een gerecht wat je kan maken tijdens het thuiswerken.

Dit recept komt van de site van Brenda Kookt, volg je haar al?? Zo niet, zeker doen; echt een grote inspiratie en duidelijke beschrijvingen van de recepten. Ik las dat je voor dit recept een slowcooker of stoofpan nodig hebt. Een slowcooker heb ik niet en aangezien ik vanwege de inductie bijna al mijn pannen weg moest doen, had ik ook geen stoofpan meer. Maar ik ben erachter gekomen dat een stamppotpan ook prima werkt ;-) Dan moet je alleen iets vaker roeren, omdat de bodem van de pan wat dunner is. 
Inmiddels heb ik wel een stoofpan, ik deed de boodschappen bij de Aldi en zag daar een stoofpan dus die direct mee genomen. Kan ik de volgende keer de stoofpan gebruiken.
Want een volgende keer gaat er zeker komen. Dit gerecht is echt zoooo lekker!! Nu moet ik wel zeggen dat ik sowieso al een fan ben van de aziatische keuken, maar dan vooral in eten. Zelf maken heb ik er nog niet zoveel ervaring mee, maar wat een smaakverschil met de babi pangang van de chinees.  

We hebben alle 3 enorm zitten smullen!! Erbij had ik mie met groenten (paprika, prei) gemaakt, dat was een goede combinatie. Er bleef van de babi pangang wel over, maar in de koelkast blijft het een paar dagen goed. Door een wrap met geroerbakte groenten smaakte het ook heel goed!

Nodig:
- 1 ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, geperst
- 1,5 cm gember, geraspt
- 400 gr hamlappen in reepjes, ik heb ze door de slager laten snijden
- 2 kleine blikjes tomatenpuree (2*70 gram)
- 150 ml sweet chilisaus
- 3 eetl ketjap manis
- sap van 1/2 citroen
- 3 eetl suiker
- 1 blokje groentebouillon
- 300 gr atjar tjampoer
- zout & peper
- 1,5 theel. sambal; ik heb dit niet gebruikt

Bereiding; 
- Verwarm olie in een stoofpan en fruit de ui en knoflook aan
- Voeg de reepjes hamlappen toe en bak het vlees rondom aan
- Doe dan de geraspte gember, tomatenpuree, sweet chilisaus, ketjap en sambal erbij.
- Doe vervolgens de citroensap, de suiker, 300 ml water en het bouillonblokje erbij
- Breng aan de kook en laat dit op zacht vuur zo'n 45 minuten sudderen, roer wel regelmatig
- Doe de atjar tjampoer erbij en verwarm dit nog 15 minuten mee
- Is de saus niet dik genoeg, voeg dan wat maïzena opgelost in water, toe
- Serveer de babi pangang met rijst of mie

EET SMAKELJK!!!!

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb