




Gewokte snijbiet
Één van de redenen dat ik lid wilde worden van de zelfoogsttuin is dat je dan nieuwe gerechten gaat maken. In de supermarkt of op de markt kies ik vaak dezelfde, voor ons bekende groente. En ik wil wel eens wat anders, maar vond het lastig om die stap te zetten.
Nu wordt die stap voor ons gemaakt. Op vrijdag krijg je in je mail een bericht van de zelfoogsttuin met de groente die er voor komende week te oogsten is. En deze keer stond daar snijbiet op. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar nog nooit van gehoord had. Ik moest zelf denken aan rode bieten, een groente waar we hier thuis tot nu toe nog niet zo heel gek op zijn; dat kan aan de bereidingswijze liggen.
Gelukkig bood het internet uitkomst en kwam ik er al snel achter dat snijbiet toch echt wat anders is dan rode biet. Snijbiet komt meer in de richting van spinazie, slinkt namelijk net zo en de bittere smaak komt ook iets overeen. Lekker in wokgerechten stond erbij.
Ik besloot het erop te wagen, want we zijn hier thuis gek op wok gerechten!
Eigenlijk wilde ik gisteren al naar de zelfoogsttuin, maar voor nu hadden we nog geen zin om in de regen daar te lopen. In de herfst zal dat vast wel een keer voorkomen. De weersvoorspellingen van vandaag waren goed, dus hup op de fiets. Ik ben er achter gekomen dat het maar 1.9 km is; dus minder dan 10 minuten fietsen :-)
De snijbiet was snel gevonden. Oogsten door te snijden, dat ging prima met een schilmesje die ik had meegenomen. Julian kon het ook goed en proefde direct de rauwe snijbiet nog vóórdat ik dat deed. mmm lekker waren zijn 1e woorden. Ook ik proefde ervan, ik proefde de bietensmaak, maar dan op een spinazie-achtige manier. Erg lekker! We namen zo'n 500 gram mee en Julian vroeg zich af of dit niet veel te veel was. Ik vertelde hem dat de groente nog zou slinken. Ik legde het uit, maar hij leek het niet te snappen.
Het verschil tussen groente van de zelfoogsttuin en groente uit de supermarkt is dat je deze groente eerst nog moet wassen. De sla-centrifuge biedt uitkomst en Julian vindt dat echt heel erg leuk.
Bij de groente aten we mie, altijd lekker en gemakkelijk en snel te maken.
Meestal koos ik voor kipfilet, maar ik hoorde dat kipdijfilet lekkerder is, dat blijft wat malser en dat is zeker waar.
Als we het wassen van de groente niet mee rekenen zaten we binnen 20 minuten aan tafel. Dat gezicht van Julian toen de snijbiet slonk was echt geweldig. 'Maar mama ik heb heel veel in de pan gedaan'....Heerlijk als hij nieuwe woorden ervaart ipv dat ik het hem aanleer. Zo onthoudt hij het beter! Het is trouwens wel verstandig om bij de snijbiet de bladeren van de mooi gekleurde stengels af te halen. Stengels kan je prima (rauw) eten, maar blijven wel wat harder in vergelijking met de rest van het gerecht.
We hebben alle 3 enorm zitten smullen!!! Een nieuwe groente die hier zeker vaker op tafel gaat komen!
Nodig:
- mie, ik gebruik zo'n 6 nestjes totaal, maar had nu nog wel wat over
- woksaus , zie hier het recept
- 200 gr kippedijfilet
- 7 champignons in blokjes
- 1 teentje knoflook, fijn gehakt
- 1 paprika
- 500 gr snijbiet, gewassen en gedroogd
- olie
- 2 lente-ui
Bereiding:
- zet een grote pan met water op, als het kookt voeg dan de mie toe en kook dit zo'n 10 minuten
- Doe wat olie in de wok. Ik kies bij 'speciale' gerechten voor lekkere olie, maar olijfolie werkt ook prima
- Doe de knoflook in de pan
- Bak de kip rondom bruin
- Voeg de paprika, lente-ui, champignons toe en bak even mee
- Voeg de helft van de snijbiet toe, roer totdat deze slinkt en voeg dan de volgende portie toe
- Voeg tussendoor de woksaus toe
- Voeg de laatste snijbiet toe en roer nog even door
EET SMAKELIJK!!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb