



Kastanjepuree
Ik heb al vaker gezegd dat ik zo enorm van de herfst in de keuken houdt. De heerlijke geuren die de hele middag vanuit de keuken naar je toe komen is zo fijn. Maar ook naar buiten in de herfst vind ik leuk, de kleuren van de bomen en bladeren zijn nu zo mooi.
Julian heeft nu herfstvakantie en ik had nog genoeg uren om ook een weekje vrij te zijn. Van de week hebben we gewandeld bij het Leesten. Echt een heel mooi natuurgebied, echt een aanrader om eens naar toe te gaan. Het was toen zonnig. De natuur zag eruit als herfst, maar de weersvoorspelling deed nog niet heel erg mee. Toch was het een heel fijne wandeling in een prachtig zonnetje.
Vandaag zijn we weer naar buiten gegaan en hebben we de herfst nog meer ervaren. Toen we op pad gingen scheen de zon. Maar we waren al wel gehuld in regenpak en laarzen. En dat was maar goed ook, want halverwege begon het toch weer te regenen.
We gingen nu naar de Douwelerkolk, hier vlakbij ons huis. Daar staan aan het begin een tamme-kastanje-boom en ik wilde heel graag weer eens tamme kastanjepuree maken. In eerste instantie leken er weinig kastanjes te liggen, maar na wat beter zoeken vonden we toch nog genoeg kastanjes om mee naar huis te nemen.
Het fijne na zo'n natte herfstwandeling is thuis opwarmen met warme chocolademelk; heerlijk smullen!
De kastanjepuree is eigenlijk heel gemakkelijk te maken, het langste ben je bezig met het pellen van de kastanjes. Dit gaat het gemakkelijkste met een notenkraker of met een scherp schilmesje.
2 jaar geleden heb ik deze puree ook gemaakt, toen waren de mannen hier niet zo enthousiast. Nu waren ze al iets enthousiaster, maar nog niet zo overtuigd als ik. En dat is prima; zolang er maar gegeten wordt. En ik heb heerlijk zitten smullen. Helaas mag Ivano nog geen koeienmelk, dus kon ik hem dit nog niet laten proeven. Wellicht maak ik nog een keer een versie met poedermelk of ik laat hem nog een jaartje wachten.
Dit was een heerlijk bijgerecht bij stoofvlees en zelfgemaakte rode kool.
Nodig:
- verse tamme kastanjes. Ik had 400 gram geraapt en dat was zo'n 270 gram gepeld
- 300 ml melk
- theelepel vanille extract
Bereiding:
- Als je de kastanjes net als wij gevonden hebt in het bos, doe ze dan eerst in een bakje water zodat ze schoon worden
- Kraak de kastanjes met een notenkraker of maak met een scherp mesje een opening zodat je de kastanje kan pellen
- Doe de kastanjes samen met de melk en vanille in een pannetje
- Breng aan de kook
- Zet de kookplaat zacht - zodat de melk niet gaat overkoken- en laat een half uurtje pruttelen met de deksel er half op
- De kastanjes zijn nu zacht en de melk is ongeveer gehalveerd
- Doe de kastanjes met de melk in de mengbeker
- Maak met de staafmixer zacht tot je een gladde massa hebt
- Als de puree te dik is, voeg dan wat melk toe
Eet SMAKELIJK!!!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb