Vegetarische burger

In het weekend vind ik het leuk om net even wat anders op tafel te zetten. Het is het moment om net even wat langer in de keuken te staan, om nieuwe gerechten uit te proberen. Om ook wat gemakkelijker te eten. We zijn vaak in het weekend te vinden op de zelfoogsttuin en we hebben wat meer tijd voor elkaar. 
Ik merk dat Ivano steeds vaker in de keuken komt staan als ik aan het koken ben. Gaat hij me over een jaar écht helpen? Ik denk het eigenlijk wel. Dan wordt het dus eigenlijk samen in de keuken 2.0 Of wie weet heeft Julian tegen die tijd geen zin meer om met mij in de keuken te staan. En ook dat is goed. 
Deze website is begonnen dat Julian en ik vaak samen in de keuken staan. Maar het is vooral míjn hobby en ik verplicht mijn kinderen niets. We hebben een open keuken en het komt zeker voor dat Julian kort bij me staan en verder zich vermaakt in de woonkamer of op zijn eigen kamer.

ZO ook bij dit gerecht. Hij wilde graag helpen, maar helaas was hij ziek; keelontsteking. Gelukkig heeft de antibiotica goed geholpen. Toch wilde hij me graag helpen en vond hij het een erg fijn gerecht wat je ook mét keelpijn kan eten. Ik had voor hem wel gekozen voor een zachter bolletje ipv de italiaanse bol die ik voor ons had gekozen. Hij heeft goed gegeten. En ook Ivano heeft heerlijk zitten smullen. Hij is gek op brood, dus ik had bewust nog geen brood op zijn bord gelegd. Hij eet namelijk goed, maar je merkt inmiddels wel waar zijn voorkeur naar uit gaat. Vlees en brood zijn een grote favoriet en zal hij ook als eerste van zijn bord pakken. 
Dit gerecht is vegetarisch en ik was vooral ook heel erg benieuwd wat Sander ervan zou vinden. Ook hij zat heerlijk te smullen, dus dit is zeker een gerecht wat hier vaker op tafel gaat komen. Dan wel met friet gemaakt van gewone aardappel, want Sander én Julian blijken niet zo'n grote fan van zoete aardappel. Ivano en ik daarentegen vonden de zoete aardappel een goede toevoeging.

 

Nodig:
- 750 gram zoete aardappel
- 2 blikjes linzen, a 205 gram uitlekgewicht
- 180 gram wortel, geraspt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 lente-ui, klein gesneden
- 125 gram geraspte kaas
- 1 ei, losgeklopt
- 50 gram paneermeel
- 1 eetlepel gehakte koriander
- paprikapoeder
- knoflookpoeder
- zout
- italiaanse bollen, afbakbroodjes
- 2 tomaten

Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijdt de aardappels in dikke frieten
- Schep de knoflookpoeder, paprikapoeder en zout erdoor heen
- Voeg olijfolie toe en schudt door elkaar
- Verdeel de friet over de bakplaat met bakpapier en bak in ongeveer 30 min goudbruin. Regelmatig omscheppen

- Meng de linzen, wortel, knoflook, lente-ui en koriander goed door elkaar
- Voeg het ei en de kaas toe
- Voeg paneermeel toe. Je moet er burgers van kunnen maken, dus schat zelf in hoeveel paneermeel er nodig is
- Kneed goed door met je handen
- Maak mooie burgers
- Leg de burgers op een met bakpapier beklede bakplaat
- Bak de burgers in ongeveer 20 minuten
- Toen de burgers in de oven kwamen heb ik de bakplaat met frieten omlaag gedaan, zodat de burgers in het midden van de oven staan
- Zet als laatste het rooster met de afbakbroodjes in de oven (zo'n 10 minuten)
- Snijdt de tomaten in plakken
- Beleg het broodje met de burger en een plakje tomaat. Serveer de frieten erbij

 

EET SMAKELIJK!!!!!!!!!!!!!!!