





Rijst Empanada's
Samen in de keuken begint een nieuwe vorm aan te nemen. Laat ik beginnen met de afgelopen tijd. Want al heel lang niets meer op de website geplaatst.
Het gaat goed met ons. Julian is inmiddels 8 jaar oud en gaat steeds meer zijn eigen gang. Hij houdt nog steeds van lekker eten, maar staat minder bij me in de keuken.
Ivano is inmiddels 2 jaar en een enorme eigenwijze dreumes die precies weet wat hij wil en dit ook heel duidelijk kan maken. Waar Julian op 2- jarige leeftijd nog alles at wat wij hem voor schotelde, is dat bij Ivano een ander verhaal. Ivano is vooral een lekkerbek en qua avondeten een vlees eter. Groente, aardappelen en pasta gaat de ene dag heel erg goed, de andere dag eet hij bijna niks. Om het gezellig aan tafel te houden maken we er geen drama van.
Ivano wil wel steeds vaker bij mij in de keuken staan. Op het moment dat ik met het avondeten begin hoor ik naast me "op". Oftewel, dan wil hij op het aanrecht zitten en kijken wat ik allemaal aan het doen ben. Gelukkig luistert hij op dat moment wel heel goed waardoor hij ook netjes blijft zitten.
Met mij en Sander gaat het goed. Ik vermaak me nog steeds heel goed op het kinderdagverblijf waar ik werk en ben daarnaast druk met hardlopen en sociale bezigheden. Daardoor is er de laatste tijd minder op de website gekomen. Soms moet je keuzes maken waar je achteraf gezien niet 100% achter staat, maar wel in het belang zijn van het algemene plaatje.
Nu heb ik voor mezelf besloten dat ik deze website, de instagram, maar vóóral het samen in de keuken staan zo leuk vindt, dat ik daar weer meer mijn prioriteit op ga leggen. Dat huishouden komt later wel weer..als de kinderen wat groter zijn ;-)
We gaan nog steeds 1 keer per week naar de zelfoogsttuin, alhoewel daar op het moment niet zo veel te oogsten is. Alleen winterpostelein uit de kas. Toch weet ik daar per week 2 verschillende gerechten mee te maken. Meestal gaat Ivano mee, alhoewel Julian het ook nog steeds heel erg leuk vindt op de tuin.
Bij het gerecht van vandaag was vooral Ivano bij mij in de keuken. Een nieuwe fase, eigenlijk begin ik weer van voor af aan. Want waar Julian nu alles kan snijden met een scherp mes en zelf de recepten kan lezen, ga ik Ivano nog alles leren.
Hij kent nog niet alle groente, vandaag was ik bezig met de bleekselderij. En zoals bij een 2 jarige, wil hij alles proeven. Dus ik liet hem zijn gang gaan. Op de foto kijkt hij nog blij, maar eenmaal de smaak in zijn mond, vond hij het toch niet zo lekker. En ook de ui en knoflook vond hij heel interessant. Ivano kan me nog niet veel helpen, toch geniet ik heel erg van zijn interesse in wat ik aan het doen ben. Hij 'kletst' honderduit en probeert alles te benoemen. De klanken kloppen vaak al wel; de rest volgt later.
Mooi is dat hij nu al ei herkent en kan benoemen. En het lukte hem zelfs om het ei op de empanada te smeren. Dit vooral nadat hij Julian het had voor gedaan. Want dat is ook hoe Ivano leert, alles van ons, maar vooral van zijn grote broer na doen!
Wij aten de empanada's als hoofdgerecht. Erbij had ik salade gemaakt van winterpostelein gemengd met de empanada vulling die ik nog over had. Iedereen heeft heerlijk zitten smullen. Bladerdeeg is hier in huis sowieso favoriet bij allemaal. Sander gaf wel eerlijk aan dat het eigenlijk geen hoofdgerecht is, maar meer een bijgerecht en daar kan ik hem geen ongelijk in geven.
Nodig:
- 8 velletjes bladerdeeg
- 3 eetl. olijfolie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijn gehakt
- 1 stengel bleekselderij, klein gesneden
- 2 tl paprika poeder
- 200 gram gekookte rijst (= 75 gram ongekookte rijst, maar wij hadden nog rijst over van gisteravond)
- 4 plakjes ham in reepjes
- 2 eetl. verse peterselie
- 1 ei, losgeklopt
Bereiding:
- Verwarm de olijfolie en fruit hierin de ui, knoflook en bleekselderij in zo'n 3 minuten
- Voeg de paprikapoeder en gekookte rijst erdoor en bak nog ongeveer 3 minuten. Blijf goed roeren!
- Haal van de kookplaat en voeg de ham en naar smaak zout&peper toe
- Laat het mengsel afkoelen tot lauwwarm
- Laat de bladerdeeg ontdooien
- Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht)
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak hierop de empanada's
- Schep op elk plakje deeg een flinke lepel rijstmengsel
- Vouw de bladerdeeg dubbel zodat je een driehoek krijgt
- Maak de randen vochtig en druk ze goed dicht. Ga daarna over de rand met een vork
- Bestrijk de bovenkant van de empanada met het ei
- Zet de bakplaat voor ongeveer 25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn
EET SMAKELIJK!!!!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb