Venkeltaart

 

Is het toevallig dat het eerste gerecht wat ik na de bevalling plaats iets met anijs is? Dat bedenk ik me echt nu pas nu ik dit typ. Want ik heb natuurlijk vlak na de bevalling enorm veel beschuit met muisjes gegeten. En nog steeds kan ik er heel erg van smullen.  Ze zeggen ook dat juist de anijs goed is voor het herstel van de kraamvrouw. En of het daaraan ligt weet ik niet, maar ik voel me heel goed op dit moment.

Ivano is een hele lieve tevreden baby die inmiddels smult van mijn kookkunsten. De laatste maanden heb ik vooral in de keuken gestaan om groentepotjes te maken en minder met de website bezig te zijn. 
Maar nu is mijn doel om toch weer vaker met Julian in de keuken te staan en lekkere gerechten op de website te plaatsen.

En deze venkeltaart stond al heel lang op mijn lijstje. Ik was nooit zo'n fan van anijs - zelfs niet van de beschuit met muisjes. Maar sinds ik vorig jaar lid ben geworden van de zelfoogsttuin ben ik nieuwe smaken gaan ontdekken. En als er venkel op de oogstlijst staat, dan oogst ik die. 
Gelukkig staat er veel recepten online. En ben ik een groot fan van hartige taart, al helemaal met mijn oven die ik in kan stellen, dat is echt zo super fijn. Ik maak deze taart dan zondagavond. Stel op maandagochtend de oven in. En als ik na een intensieve werkdag om 17.40 uur met 2 kinderen thuis kom kunnen we zo aan tafel! Gemakkelijker wordt het denk ik niet...

En dan smullen we enorm van deze venkeltaart die al regelmatig hier op tafel heeft gestaan. Ik gebruik voor de bodem diepvries bladerdeeg, altijd handig om in de vriezer te hebben. Als je eenmaal weet hoeveel bladerdeeg velletjes je nodig hebt voor jouw bakvorm kan je eindeloos variëren met hartige taarten. 
Eerder gebruikte ik altijd creme fraiche om de room te maken, maar ik ben erachter gekomen dat griekse yoghurt ook prima werkt. Én het is ook nog iets gezonder en in een fijner formaat verpakking.

 

Nodig:
- 500 gr venkel
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 150 gr geraspte kaas
- 3 eieren
- 250 gr griekse yoghurt (ongeveer een half pak)
- 8 plakjes bladerdeeg
- olijfolie, zout, peper, bloem

Bereiding:
- ontdooi de plakjes bladerdeeg
- Snijdt de venkel en ui in dunne reepjes en snijdt de knoflook fijn
- Verwarm olijfolie in een pan
- Bak de venkel met de ui en de knoflook aan en laat even stoven tot het zacht en burin is
- Voeg wat zout & peper toe en laat even afkoelen
- Vet de bakvorm in met olijfolie en bekleed met bladerdeegplakjes
- Strooi een beetje bloem op de bladerdeegplakjes
- Kluts de eieren en voeg de yoghurt en de helft van de  geraspte kaas toe
- Leg de venkel op het bladerdeeg en giet het roommengsel erover heen
- Bestrooi met de rest van de kaas. Plakjes cheddarkaas is ook erg lekker
- Vouw de rand van de bladerdeeg over de taart
- Zet de vorm ongeveer 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden

EET SMAKELIJK!!!!!

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb