







Vegetarische Kofta
Afgelopen week was ik jarig; ik ben 41 jaar geworden. Toen ik nog een klein meisje was vond ik dat oud; nu ik het inmiddels ben voel ik me niet oud. Vorig jaar werd ik 40 en dacht ik dat ik mooi in balans was en keek uit naar de volgende 40 jaar. Inmiddels weet ik dat ik destijds niet in balans was en ben ik daar nu mee aan het werken. Om de rust in mijzelf te vinden en zo rustig van mijn leuke leven te kunnen genieten.
Voor wie mij een beetje kent, weet dat ik van verjaardagen hou! Ik maak nog net geen aftelkalender, maar in mijn hoofd tel ik de nachtjes slapen wel af ;-) Een verjaardag kan me niet groots genoeg zijn; taarten bakken, hele huis vol met mensen en ik heb in het verleden wel eens stamppot gemaakt voor meer dan 20 mensen. Nee bestond niet in mijn woordenboek en het kon me niet druk genoeg zijn. Ik genoot er met volle teugen van!
Dit jaar is het anders....vanaf dat oud&nieuw voorbij was keek ik op tegen mijn verjaardag! Door het op bovenstaande manier vieren van mijn verjaardag de afgelopen jaren voelde het voor mij alsof ik iets gecreëerd had wat ik dit jaar niet kan waar maken. En uiteraard weet ik dat de mensen mijn situatie begrijpen en het helemaal niet erg zouden vinden om gekochte taart te eten en misschien iets minder hapjes. Maar voor mij voelde ik heel veel druk. Zoveel druk dat ik snachts bijna niet sliep en heel erg tegen mijn verjaardag op zag. Ik kende dit gevoel niet en verbaasde me er ook over!
Gelukkig ga ik om de week naar de praktijk ondersteuner en leer ik voor mezelf te kiezen. Om te kiezen wat voor mij op dit moment belangrijk is, om mezelf op nr 1 te zetten. En wat is nou een beter moment om mezelf op nr 1 te zetten dan op mijn eigen verjaardag! Dus heb ik met pijn in mijn hart een hele moeilijke beslissing gemaakt, waarvan ik wist dat het me voor dit jaar veel rust zou brengen. Ik heb de mensen op de hoogte gesteld dat ik mijn verjaardag dit jaar niet vier. Geen bezoek! Ik wist nog niet precies wat ik dan wel wilde....
Eerst dacht ik aan schaatsen op een buiten ijsbaan. En hoewel er in de week voor mijn verjaardag wel buiten geschaatst kon worden, liep de temperatuur te hoog op, waardoor schaatsen geen optie meer was.
Ik dacht bij mezelf, waar wordt ik blij van? Wakker gemaakt worden door mijn gezin, ontbijten met cake. En net toen we aan het bedenken waren wat we 'smiddags wilde doen, zei Ivano "gaan we naar de ballenbak?"
En dat leek mij een heel goed idee!
Dus ja, ik heb wel de verjaardagscake samen met Ivano gemaakt. En ben wakker gemaakt door mijn mannen met mooie cadeautjes en heb ontbeten met cake! Daarna ben ik gaan ontspannen in bad, met kaarsjes en een tijdschrift. Sander had nog een heerlijke taart gekocht en na Ivano's slaapje zijn we naar Ballorig gegaan. En hoewel sommige ouders dit een "krijspaleis" noemen, vind ik het juist leuk. Springen met Julian op de trampoline, door de tunnels heen kruipen en 10 keer met Ivano van de glijbaan! We sloten de dag af bij de Mc Donald's. Het was een hele fijne dag waar ik heel erg van heb genoten!
Ik hoop dat ik mijn verjaardag volgend jaar weer kan vieren met veel bezoek, maar voor nu was dit een hele fijne verjaardag!
En ik ben ook nog verwend met hele fijne cadeautjes. Tekeningen van de kinderen en van Sander een doos vol met heel veel kleine en grote cadeautjes. Het grootste cadeau was het kookboek wat ik gevraagd had; Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten. Eigenlijk de knorr-gerechten maar dan zelfgemaakt. Ik ben er heel erg blij mee en zal de komende tijd hier vaak uit gaan koken. Toevallig kwam ik een dag na mijn verjaardag een post van haar tegen op Instagram; een kookboekdiner van dit kookboek op woensdag 21 februari in Rotterdam! Samen met mijn moeder ga ik daarheen!
In het kookboek staan veel lekkere recepten met mooie foto's en prachtige reisverhalen. Lastig om te kiezen met welk gerecht ik dan ga beginnen....
Mijn oog viel op Griekse vega kofta, niet teveel werk en leek me toch erg lekker! En ondanks dat ik niet vegetarisch ben, leek me dit een goede keuze. Ook omdat erbij stond "zonder nepgehackt, maar met een mix van lekkere smaakmakers"
Het gerecht is niet moeilijk om te maken, Ivano kon goed helpen met het toevoegen van de kruiden en de staafmixer gebruiken. En de walnoten kraken vond hij ook heel erg leuk, ondanks dat dit voor hem nog een beetje lastig is.
Het was een erg lekker gerecht; Ivano smulde vooral van de kofta, Julian vond de groente en kofta lekker, maar de rijst iets minder terwijl hij een rijstliefhebber is. Hij zei nog wel dat hij de rijst leuk op het bord vond op deze manier! Ik dacht dat het altijd heel lastig was om de rijst zo mooi te presenteren, maar ik heb het bakje van de rijstkoker gebruikt en dat ging heel gemakkelijk. In het recept staat trouwens dat je de rijst zelf moet koken in een pan. Maar mijn ervaring is dat ik niet zo goed in rijst koken ben, mijn rijstkoker kan dat veel beter.
Sander vond het gerecht lekker, maar miste wel het gehakt. Dus we gaan ook nog een keer voor de vleesvariant van dit recept.
Nodig:
Kofta:
- 200 gr gare linzen (blik of stazak)
- 75 gr walnoten
- 75 gr havermout
- 75 gr feta
- 100 gr geraspte wortel
- 1 ui
- 1/2 losgeklopt ei
- 1 knoflookteen
- 1 eetl komijn
- 1 eetl gedroogde oregano
- snuf kaneel, snuf cayennepeper
- zout & peper
- olijfolie
Saus:
- 1 courgette in kwart plakjes
- 500 gr rijpe tomaten, in stukjes
- 1 ui
- 2 knoflooktenen
- handje peterselie
- half blikje tomatenpuree
- 1/2 eetl komijn
- 1/2 eetl oregano
- snuf kaneel, snuf cayennepeper
- olijfolie
Tomatenrijst:
- 200 gr rijst
- 1 eetl tomatenpuree
- 1 tl gerookte paprikapoeder
Bereiding:
- Doe de havermout, feta, geraspte wortel, ei, knoflookteen, komijn, oregano, kaneel, cayennepeper, zout en peper in de keukenmachine en maal fijn. Ik heb de staafmixer gebruikt
- Doe de uitgelekte linzen en walnoten erbij en maal nu alleen nog kort en zodat het de structuur nog houdt
- Maak kleine ovale rolletjes; het mengsel is plakkerig, dus dit gaat lastig. Maar na het opstijven in de koelkast zijn ze niet meer plakkerig en kan je er beter rolletjes van maken
- Laat een uur opstijven in de koelkast
- Je hebt nu even rust voordat je verder gaat met het recept
- Zet de rijstkoker met de rijst aan (of een pan, net wat je gewend bent) en voeg bij de rijst de tomatenpuree, paprikapoeder en zout toe
- Je kan nu beginnen met de saus
- Snipper de ui en knoflook en fruit deze zachtjes op laag vuur in wat olie
- Bak eerst de tomatenpuree even mee en bak vervolgens 5 minuten de courgette en tomaat mee
- Doe de peterselie, komijn, oregano, kaneel en cayennepeper erbij
- Voeg nu zout & peper toe en 100 ml water
- Laat de saus zo'n 15 a 20 minuten pruttelen
- In de laatste 5 minuten kan je beginnen met de kofta
- Verhit een flinke scheut olijfolie in de pan en bak de rolletjes op hoog vuur zo'n 3 a 4 minuten tot ze bruin en knapperig zijn. Regelmatig omkeren.
- Maak de borden op door een bakje rijst om te keren, dan de saus op het bord en daarover heen de kofta
EET SMAKELIJK!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb