




Schorseneren-aardappel-puree
Vorige week kon ik voor het eerst schorseneren oogsten op de zelfoogsttuin. Ik had er nog nooit van gehoord, dus ging op internet op onderzoek uit. Wat is het voor groente en wat kan ik er mee maken?
Ik las dat het valt onder de 'vergeten groente', dus dat betekent dat het tegenwoordig niet veel meer gegeten wordt. Dat verklaard wellicht waarom ik het nog niet ken.
Ook las ik dat het een noot-achtige smaak zou hebben en ook wel arme-lui's asperge of keukenmeidenverdriet genoemd wordt. Dat laatste komt vooral omdat bij het schillen een kleverig sap vrij komt wat lastig van je handen af te krijgen is.
Mijn interesse was gewekt en dus oogstte ik schorseneren. Gelukkig krijg ik elke week in de mail van de zelfoogsttuin ook te lezen hóe ik moet oogsten, dat is wel heel fijn!
Ik las op het internet dat het schillen lastig is, maar dat vond ik niet. Je begint met keukenhandschoenen aan te doen. Vervolgens snijdt je de wortels er met een scherp mesje af, en dan met een dunschiller schillen. De geoogste schorseneer is zwart; na het schillen is die prachtig wit. Als ze geschild zijn moet je ze in een bak water met wat citroensap leggen zodat ze mooi wit blijven.
Vorige week aten wij schorseneren gegratineerd met kaas. Het was wel lekker, maar niet super speciaal. We hadden alle 3 niet de behoefte om het nog een keer te eten.
Toen kreeg ik van Delicious Nederland, hét food-magazine, een recept voor schorseneren-aardappel-puree. Ik heb wel eens gehoord dat kinderen 7 keer iets 'moeten' eten voordat ze kunnen zeggen of het wel of niet lekker is. En waarom zou dat niet gelden voor volwassenen? Dus besloot ik de schorseneer nog een kans te geven. Hij stond gelukkig weer op mijn oogstlijst van deze week.
En wat ben ik blij dat ik de schorseneer nog een kans heb gegeven; we hadden alle 3 bij dit gerecht de WOW-factor!!
Erbij hadden we gehaktbal en rauwe wortels, maar van de wortel hebben we alle 3 weinig gegeten. We zaten veel te veel te smullen van de schorseneren!!!
Dit gerecht komt hier zeker vaker op tafel. Ik vind het ook een heel mooi bijgerecht voor de feestdagen!
Nodig:
- 700 gr schorseneren (dit gewicht is geschild)
- 300 gr kruimige aardappelen, geschild en in stukken
- 100 gr walnoten
- 100 gr boter
Bereiding:
- Schil de schorseneren en snijdt in stukken. Leg de geschilde schorseneren in een bak met water en citroensap
- Kook de aardappels in water met zout. Zodra het water 5 minuten gekookt heeft, doe je de schorseneren erbij
- Rooster ondertussen de walnoten in een droge koekenpan
- Maak de walnoten fijner in een keukenmachine of met de vijzel. Hou ze nog wel grof!
- Verhit de boter in een pannetje op zacht vuur, deze mag niet verbranden!
- Giet de aardappels en schorseneren af en stamp ze fijn met de stamper
- Voeg beetje bij beetje de boter toe en de helft van de walnoten
- Voeg naar smaak peper & zout toe (ik vond dat niet nodig)
- Serveer de schorseneren-aardappel-puree bestrooid met walnoten
EET SMAKELIJK!!!!

Maak jouw eigen website met JouwWeb