





Banketstaaf
De drukste dag maar tevens ook de leukste dag van het jaar is voor ons weer voorbij. In heel Nederland komt Sinterklaas al half november aan. Maar wij wonen in Deventer en daar komt Sinterklaas de zaterdag vóór 5 december pas aan. In een ver verleden kwam hij zelfs pas echt op 5 december aan.
Dus nu stonden Julian en ik samen met mijn tante en nichtjes op 30 november aan de Wellekade om Sinterklaas en zijn pieten te verwelkomen! Wat hebben we enorm genoten! Daarna nog Sinterklaas op zijn paard door de stad zien rijden en toen weer naar huis. 's Middags was het grote familie-feest en waren we met 14 personen, waarvan 3 gelovige kinderen. De rest heeft allemaal kado'tjes voor elkaar gekocht en er een gedicht bij gemaakt. Een lange zit, maar ook een super leuke en gezellige zit waarbij we allemaal goed verwend zijn!
En bij zo'n gezellig feest hoort uiteraard ook wat lekkers. De serie pepernoten hadden we nog een keertje gemaakt en ik wilde nog iets extra's maken. Omdat mijn nichtje melk-allergie heeft besloot ik om een banketstaaf zelf te maken, zodat ook zij hiervan kon smullen. Al snel vond ik op internet een recept van Ruter van den Broek. Het recept zag er ook nog eens heel gemakkelijk uit, altijd fijn! En wat ook een voordeel is dat je de spijs een paar dagen van te voren kunt maken, de staaf de avond van te voren en dan alleen nog maar even opwarmen in de oven als de gasten er zijn. Dat klinkt toch ideaal?
Op maandag hebben Julian en ik spijs gemaakt, een citroen raspen bleek toch nog een beetje moeilijk voor hem te zijn. Maar amandelen fijn maken en alles door elkaar mixen ging hem prima af. De spijs hebben we tot vrijdag in de koelkast bewaard. Je kan er ook voor kiezen om spijs in de winkel te kopen, maar dit vond ik net zo gemakkelijk.
Ik had een grote rol bladerdeeg gekocht; je zou ook kleine plakjes kunnen gebruiken en die zelf aan elkaar maken.
Vrijdag hebben we de banketstaven gebakken en zo hoefden ze zaterdag bij het grote feest alleen nog maar 10 minuutjes in de oven om op te warmen.
Ik ben altijd al een fan geweest van banketstaaf, maar deze is toch echt wel nog lekkerder dan die van de winkel. Ook alle gasten hebben ervan zitten smullen! Een super lekkere versnapering die eigenlijk heel gemakkelijk te maken is, dus waar wacht je nog op?
Nodig:
voor de amandelspijs:
- 250 gr blanke amandelen
- 250 gr suiker
- 1/2 citroen rasp
- 1 ei
voor de banketstaaf:
-1 rol vers bladerdeeg
- 1 ei losgeklopt
Bereiding:
- Doe de amandelen in de keukenmachine en hak ze fijn
- Doe de gehakte amandelen met de suiker en citroenrasp in een kom en meng het door elkaar
- Voeg het ei toe en kneed er een bal van
Je kan nu de spijs in folie in de koelkast leggen zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen
- Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier
- Kneed het amandelspijs kort door, voeg er wat ei doorheen zodat het gemakkelijker te kneden is
- Rol het bladerdeeg uit en snijdt het in de lengte doormidden. Elk stuk leg je vast op de bakplaat
- Van de spijs maak je een lange 'worst' net iets korter dan de bladerdeeg
- Vouw de korte uiteinden over de spijs heen en vervolgens de lange kanten. Door het bladerdeeg iets vochtig te maken met water blijft het beter plakken
- Leg de banketstaven met de deegnaad naar beneden en bestrijk met losgeklopt ei
- Bak de staven zo'n 25 minuten in de oven
EET SMAKELIJK!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb