Hazelnoten-Appel Crumble

2 dagen in de week gaat Julian naar de buitenschoolse opvang (BSO). En ondanks dat hij vaak zegt dat hij geen zin heeft, vermaakt hij zich heel goed daar! Zijn bso zit bij de kinderboerderij op het terrein. Dus ze zijn vooral buiten aan het spelen en ontdekken de natuur op alle manieren! Precies waar wij als ouders achter staan. Op het terrein is er ook een hazelnotenboom. Regelmatig eet Julian op de bso hazelnoten en hij neemt ze ook mee naar huis. Het was het voorstel van Julian om iets in de keuken te maken met hazelnoten. Aangezien hij vaak maar 3 hazelnoten mee naar huis neemt, zijn we eerst samen naar de Ulebelt gegaan om hazelnoten te zoeken. De herfst is een prachtig seizoen om eetbare noten te zoeken; we genieten er beide van. Hoe leuk is het om eerst de hazelnoten te zoeken, vervolgens thuis te kraken en dan een heerlijk recept er mee te maken?

Op de site van Pauline kwam ik deze appelcrumble met hazelnoten tegen. Zoals zij zelf zegt 'een crumble is eigenlijk een appeltaart zonder bodem'. En zoals je in het recept van de appeltaart hebt kunnen lezen, heb ik altijd het meeste ruzie met de bodem van de appeltaart. Dus je snapt dat ik van deze zin heel erg blij werd. 
We hadden niet genoeg hazelnoten gevonden, gelukkig had ik nog wat walnoten in de kast liggen, dus die hebben we ook gebruikt. De appelboom in de tuin heeft bijna geen appels meer, maar nog net genoeg voor deze appelcrumble. 

En oh wat hebben we enorm zitten smullen!!! Julian en ik zijn gek op alle soorten noten, dus als dat in een heerlijke taart verwerkt wordt....dan worden we daar heel gelukkig van! Sander vond het ook erg lekker, van hem hadden er liever iets minder noten in gemogen; dat gaan we dus niet doen;-)

Nodig:
- 5 appels
- 1/4 citroen
- 50 gram hazelnoten; een combinatie van noten is echt super lekker
- 30 gram rozijnen
- 1 tl kaneel
- 1 eetl suiker
- 75 gr koude roomboter in blokjes
- 75 gr zelfrijzend bakmeel
- 75 gr suiker
- 50 gr havermout

Bereiding:
- Als je net als ons zelfgezochte hazelnoten gebruikt; kraak ze met de notenkraker en rooster ze 10 minuten in de oven. Laat vervolgens afkoelen voor gebruik
- Schil de appels en snijdt ze in niet te kleine stukken; 1 partje in drieën. Voeg de citroen, de eetlepel suiker en de kaneel toe
- Maak de noten iets kleiner met de keukenmachine\\
- Voeg vervolgens bij de appels de hazelnoten en rozijnen toe en laat de smaken goed op elkaar inwerken
- Bereid het kruimeldeeg. Doe de boter, zelfrijzend bakmeel en suiker samen in een kom en meng dit door elkaar. Het deeg wordt geen massa, maar allemaal losse kruimels. 
- Voeg de havermout toe en kneed dit met je handen goed door de kruimels
- Doe het appelmengsel in een ovenschaal of bakvorm en kruimel het deeg erover heen
- Bak de crumble in ongeveer 30 minuten gaar op 200 graden

EET SMAKELIJK!!!!!