



Groentechips
Groentechips, een variatie op de gewone chips, maar dan wel geoorloofd om er heel veel van te eten.
Ik heb het al vaker geprobeerd te maken, maar meestal zonder goed resultaat. Toch blijf ik het proberen. Omdat ik er in geloof dat het me ooit toch eens zal lukken. Vaak wordt het te zacht, heeft het niet die bite die ik eigenlijk zou willen creëren.
Deze week was ik weer met Ivano op de zelfoogsttuin, het seizoen vordert snel. Hadden we vorige week nog lente-ui en lollo rosso sla uit de kas en weinig van de tuin, deze week mogen we de paksoi, snijbiet en radijs al op de tuin oogsten. Ivano kijkt zijn ogen uit, naar de groente, naar de tractor die langs komt en naar de vogels die zo'n leuk geluid maken. Af en toe een hap aarde hoort er ook bij. Ik begin bijna te denken dat hij het écht lekker vindt.
Deze week mochten we dus weer radijsjes oogsten, super lekker op en een boterham met kaas, maar ik wilde toch ook wat anders proberen. Lang leve het internet, en daar vond ik radijs-chips. Ik besloot mijn groente-chips avontuur weer een kans te geven.
En een mooi moment om mijn mandoline weer eens uit de kast te halen. Die stond daar al bijna te versttoffen. Zo'n apparaat die je zo weinig gebruikt, waardoor Sander zich wel eens afvraagt waarom we dat ding hebben.
Nou precies voor groentechips. Want zo dun als het apparaat, zo dun kan ik zelf niet snijden. Julian kende het woord nog niet, dus we zijn ook weer goed bezig voor de taalontwikkeling. win-win
Eerst blancheer je de radijs kort, eigenlijk zonde, omdat daardoor ook een deel van de mooie kleur verloren gaat. Maar ja, het recept zegt het dus doen we dat maar. Er stond ook dat de radijs in de oven zou krimpen...en ze zijn al niet zo groot.... En dat is dus precies wat er gebeurde...
Ik ben heel blij met mijn grote oven, daardoor besloot ik om ook gewone en zoete aardappel chips te maken, zodat het een mooi bijgerecht werd bij de kropsla uit de zelfoogsttuin.
Dit was een erg lekker gerecht, de helft was ongeveer krokant en de andere helft wat zacht. Maar dat deed niets onder aan de smaak. We hebben allemaal heerlijk zitten smullen!
Nodig:
- 2 bosjes radijs
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels honing
- halve theelepel kaneelpoeder
- mandoline
- bakplaat met bakpapier
Bereiding:
- Als je radijsjes net als ik uit de zelfoogsttuin heb, moet je ze eerst wassen
- Blancheer de radijs 1 minuut in water met zout
- Spoel de radijs af met koud water
- Schaaf de radijsjes in dunne plakjes met een mandoline
- Meng de radijsjes met de olijfolie, honing, kaneelpoeder, en peper
- Verwarm de oven op 170 graden
- Verdeel de radijsjes over de bakplaat
- Bak de radijsjes in ongeveer 15 minuten in de oven
- Schep de radijsjes om, verlaag de temperatuur naar 100 graden en bak nog ongeveer 20 minuten
- Als de radijsjes gekrompen en knapperig zijn, zijn ze klaar
EET SMAKELIJK!!!!

Maak jouw eigen website met JouwWeb