Bananencake

Zoals jullie weten ben ik heel blij met de verse groente van de zelfoogsttuin. Ik vind de smaak veel beter, de houdbaarheid van de groente is veel langer en ik vind ik het fijn om te weten wat er in mijn eten zit.

Al een hele tijd ben ik op zoek naar een plekje om verse melk te halen. Toen ik nog een klein meisje was, woonde ik in Wesepe, een klein dorpje hier vlakbij.  Wij woonden in een rijtjeshuis, maar onze melk kwam van de boer. Wekelijks gingen we met een grote kan naar de boer en haalden dan de melk rechtstreeks uit de melktank. Gezonder kan niet!

En precies hier was ik naar op zoek. Maar dan wel in de buurt, want ik weet dat het niet werkt om melk of andere producten te halen op meer dan een half uur fietsen. Dan ga je toch te weinig.

En toen kwam ik een bericht tegen van Heerlijkheid Linde, een boerderij op 2.8 km van ons huis. Deze biologische boerderij werd geopend op Hemelvaarsdag. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, dus daar gingen we naar toe. 
En ik werd zo blij toen ik aankwam, dit was precies waar ik naar op zoek was. De koeien hebben hier een goed leven. De ronde stal is open, dus de koe kan zelf bedenken of hij in de stal wil blijven of dat hij het weiland in gaat. Ook kan de koe zelf beslissen wanneer hij gaat eten en de koe kan zelf langs de robotmelkmachine lopen om gemolken te worden. 
En ja, er is een winkel bij waar ze melk en nog heel veel andere producten verkopen zoals vlees, eieren en heerlijk ijs!
Dit was precies waar ik naar op zoek was. Er zit ook nog een speeltuin bij dus Julian en Ivano vermaken zich hier ook heel erg goed. 
En inmiddels komen we hier 1 a 2 keer per week om te spelen of melk te kopen. Thuis is het belangrijk dat ik de melk eerst kook voordat deze gedronken wordt, om alle bacteriën eruit te halen.

De melk smaakt anders dan uit de supermarkt, maar ik vind hem heel lekker. Ivano drinkt nu nog enthousiaster melk dan hij dat al deed en Julian moet nog even wennen aan de smaak..

De smaak van de melk proefde hij gelukkig niet in de bananencake die we deze week samen maakten. We hadden veel rijpe bananen en ik wilde ze al bijna weggooien, totdat ik een recept van Miljuschka tegen kwam. Er stond bij, de lekkerste bananencake die je ooit geproefd heb. 
En ik kan haar zeker gelijk geven, dit is zo'n gemakkelijke cake om te maken en we hebben enorm zitten smullen. Met een bolletje vanille-ijs smaakt de cake nog lekkerder! 
Dus heb je veel rijpe bananen, ga dan snel aan de slag!

Nodig:
- 125 gram boter
- 200 gram suiker
- 2 grote eieren
- 60 ml melk
- 1 tl vanille-aroma
- 3 a 4 rijpe bananen
- 250 gram bloem
- 1 tl baking soda
- 80 gram gehakte gemengde noten (optioneel)
- 60 gram gehakte pure chocolade (optioneel)
- 1 extra banaan voor de bovenkant

Bereiding:
- Vet een cakeblik van 25 cm in en bekleed daarna met bakpapier (zo krijg je de cake beter uit de vorm)
- Meng de suiker met de boter en klop deze goed door elkaar
- voeg de eieren 1 voor 1 toe en meng door elkaar
- Roer de melk en de vanille-aroma erdoor
- Doe de bloem, baking soda, en zout erbij en roer goed door, dit hoeft niet meer met de mixer te gebeuren
- Prak de bananen met een vork en voeg ze toe aan het beslag
- Roer als laatste de chocolade en noten erdoor heen
- Verwarm de oven op 160 graden hetelucht
- Stort het beslag in de vorm en druk de doorgesneden banaan in de bovenkant van het beslag (met de bolle kant naar beneden)
- Zet de cake zo'n 55  a 65 minuten in de oven
- Laat de cake zo'n 10 minuten afkoelen en haal hem dan uit de vorm
- Heerlijk met een bolletje vanille-ijs

EET SMAKELIJK!!!!!