





Spijs-stol
In een jaar waarin we in corona de overhand lijkt te hebben, gaan veel dingen niet door. En dat is soms best lastig. Voor Julian, maar ik merk dat ik er zelf soms ook moeite mee heb. Waar ik afgelopen jaar wel achter ben gekomen is dat kinderen veel flexibeler zijn dan we soms denken. Hoe Julian met de hele situatie om gaat vindt ik bewonderenswaardig. Kinderen denken nog niet zo veel na, ze leven veel meer in het moment en kijken niet te ver vooruit. Dus kunnen ze vaak ook gemakkelijker omgaan met veranderingen.
Ik daarentegen hou van structuur en tradities. En de ene na de andere traditie ging niet door...Eerlijk gezegd had ik niet zien aan komen dat we nu weer in een lock-down zouden zitten. Aanpassen en omdenken naar wat nog wel k
En dat is zo fijn van in de keuken staan, je weet als je bepaalde ingrediënten bij elkaar doet, vervolgens in de oven doet, daar iets heel lekkers uit komt.
Ondanks dat de kerstdagen anders zijn geweest, hebben we heel erg genoten van samen in de keuken staan. Dan kom je erachter dat bepaalde tradities wel door kunnen gaan, zoals een kerststol eten op 1e kerstdag. Maar dit jaar dan wel een zelfgemaakte!
Ik had deze al een keertje gemaakt met Pasen en dat viel zo goed in de smaak dat we nu weer in de keuken stonden.
Rutger van den Broek - mijn ideale website voor bakken- heeft een prachtig recept op zijn website staan. Je maakt er dan zelfs 2 en dat is helemaal niet erg; stol kan je nooit genoeg hebben ;-) Het recept is niet moeilijk, je moet er alleen tijd voor nemen, aangezien het deeg 2 keer een uur moet rijzen.
Verder kan je zelf variëren in wat je lekker vindt, de rozijnen en noten kan je zelf aanpassen. Ik heb gekozen om de spijs ook zelf te maken, deze zou je ook kunnen kopen in de supermarkt. - de enige supermarkt waar ik blanke amandelen kon vinden was de Albert Heijn-
Nodig:
Voor het amandelspijs:
- 250 gr blanke amandelen
- 250 gr suiker
- 1/2 citroen
- 1 ei, losgeklopt
Voor het deeg:
- 500 gr bloem
- 260 ml melk
- 14 gr gedroogde gist
- 60 gr witte basterdsuiker
- flinke snuf zout
- 1 ei, losgeklopt
- 70 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 1/2 theelepel speculaaskruiden
Voor de vulling:
- 200 gr donkere rozijnen
- 200 gr blanke rozijnen
- 125 gr hazelnoten, geroosterd en grof gehakt. Ik heb gekozen voor een mix van verschillende noten
- 1/2 ei, losgeklopt
Bereiding:
Amandelspijs:
- Doe de amandelen in de hakmolen en hak ze zo fijn mogelijk
- Voeg de suiker en de citroenrasp toe en meng door elkaar
- Voeg het ei toe en kneed net zolang tot er een bal ontstaat
- Bewaar tot verder gebruik in de koelkast. Je kan dit een paar dagen van te voren al klaar maken.
Voor de stol:
- Begin de avond van te voren door de rozijnen te wellen in warm water. Zet de rozijnen 20 minuten onder in een bakje met warm water. Laat ze drogen aan de lucht
- Doe de bloem, melk, gist, suiker, zout en ei in een kom en kneed daar een soepel deeg van.
- Als je de mixer gebruikt, kies dan voor deeghaken, kneed het deeg zo'n 10 minuten
- Voeg dan de boter en speculaaskruiden door het deeg.
- Als laatste voeg je de rozijnen en noten door het deeg en mix je het nog kort door.
- Doe het deeg in een kom, afgedekt met plastic folie en laat een uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats. Het verdubbelt zich ongeveer in volume
- Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Maak van ieder stuk een bol en maak dit plat op een - met bloem bestoven- werkblad
- Het deeg moet ongeveer zo breed zijn als je bakplaat
- Verdeel het spijs in 2 delen, voor elke stol 1 deel. Als het spijs te stug is, kneed er dan een losgeklopt ei doorheen
- Maak van het spijs een slang en leg deze op het deeg
- Vouw het deeg dicht en draai om, zodat de naad naar beneden ligt.
- Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er losjes plastic folie overheen en laat een uur rijzen
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)
- Bak de stol in ongeveer 35 minuten gaar. Als de bovenkant te donker wordt, dek het dan af met aluminium folie
- Bestrijk de stol uit de oven royaal met gesmolten boter
- Bestuif de afgekoelde stol met poedersuiker
EET SMAKELIJK!!!!!!

Maak jouw eigen website met JouwWeb