Herfstkoekjes

Soms heb je van die projecten liggen die heel leuk zijn, maar wel wat meer tijd kosten. En waar je dan heel enthousiast aan begint, maar waar het einde misschien wel veel later komt dan je zou willen. 
Zo zou je het project van deze herfstkoekjes kunnen noemen. Want vorig jaar herfst, kwam ik een erg leuk recept tegen. Koekjes maken in de herfst kleuren. Je kan dan uitsteekvormpjes van bladeren gebruiken. Maar ik las dat je het ook kon doen met een afdruk van echte gedroogde bladeren. En de creatieveling in mij die wel van uitdagingen houdt, besloot het laatste te doen. Daarom gingen wij vorig jaar november naar het bos om bladeren te zoeken. Als ik terug kijk naar de foto's van dat moment zie ik zo'n verschil! Ivano lijkt net een baby, terwijl hij al wel ruim 1.5 jaar was. En Julian was  heel erg aan het tanden wisselen en nog zonder bril.
Waarom ik de koekjes dan nu pas plaats? Omdat de bladeren die we gevonden hadden eerst gewassen moesten worden en daarna plat gedroogd. Dus had ik ze in plastic folie tussen een boek gelegd. En ik heb ze het afgelopen jaar wel zien liggen. Maar om nou een herfstkoekjes recept in de lente of zomer te plaatsen vond ik een beetje raar.
Nu de herfst weer is begonnen dacht ik weer aan dit recept. En besloot ik dat het er nu toch eens van moest komen. 

De studiedag van Julian leek me een mooi moment. Voor het kleuren van het deeg had ik voedingskleurstof van dr Oetker gebruikt. En ik weet niet waar het aan ligt, maar mijn deeg werd toch een stuk minder sterk gekleurd dan het deeg wat ik op mijn recept zag. Ondanks dat ik er best veel kleurstof in heb gedaan. Gelukkig zie je wel kleur verschil.

En toen mochten we de bladeren eindelijk gaan gebruiken.....En dat bleek eigenlijk nog wel heel lastig te zijn. Je moet behoorlijk hard drukken - voor Ivano eigenlijk niet mogelijk- en vervolgens met een mesje netjes langs de rand het blaadje uitsnijden. Bij de ovalen bladeren lukte Julian dat nog wel, maar de andere bladeren vond hij toch wat lastiger. 
Dus besloot ik ook een plan B te bedenken. Want we waren pas wel weer in het bos geweest en hadden dennenappels gevonden. Dus die snel gewassen en laten drogen in de zon. De jongens besloten te stempelen en te rollen over het deeg met de dennenappels. Dit gaf ook een heel mooi effect!

Ik heb zelf nog wel een paar echte bladeren gebruikt; had ik ze toch niet voor niks zo'n lange tijd bewaard. 
Het resultaat is misschien niet wat ik in eerste instantie in mijn hoofd had. Maar toch ben ik er heel blij mee en smaken de koekjes heel erg lekker. Dus wil ik toch graag het recept met jullie delen.

Nodig:
- 200 gr koude ongezouten roomboter
- 200 gr witte basterdsuiker
- 400 gr bloem, en extra om het blad te bestuiven
- 1 ei
- 1 theelepel vanille extract
- voedingskleurstof in herfstkleuren. Wij hebben rood, oranje en geel gebruikt

Bereiding:
- Doe de roomboter samen met de suiker in een beslagkom (met deeghaken) en mix tot de suiker in de boter is opgenomen
- Voeg het ei en de vanille extract toe en mix het door
- Voeg de bloem toe. Mix net zolang door tot er een korrelig deeg ontstaat
- Haal het deeg uit de beslagkom en kneed verder met je handen tot er een gladde bol ontstaat
- Verdeel het koekjesdeeg in net zoveel kleuren dat je wil maken
- Voeg een paar druppels voedingskleurstof toe en kneed het door het deeg (ik heb dus iets meer dan een paar druppels gebruikt)
- Als je meerdere kleuren in 1 wil maken, pak dan van elke kleur een sliert
- Leg de slierten naast elkaar en maak ze met de deegroller weer aan elkaar
- Wikkel al het deeg per stuk in plastic folie en leg ze een uur in de koelkast
- Bestuif het aanrecht (of zoals wij aan de keukentafel met een tafelkleed) met bloem
- Doe ook wat bloem op je deegroller, zodat je het deeg plat kan maken
- Maak mooie koekjes
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Je kan met een mesje er nog nerven "in snijden"
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat
- Zet de koekjes ongeveer 13 minuten in de oven. Ze zijn nog een beetje zacht als je ze eruit haalt. Want ze harden later nog uit
- Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat

EET SMAKELIJK!!!!!!!

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb