




Speculaasbrokken
In een jaar waarin alles anders is, waar heel veel dingen afgelast worden is er 1 ding zeker. Sinterklaas komt met zijn stoomboot aan in Nederland. De leukste tijd van het jaar die ondanks de corona gewoon door gaat. Wel in een aangepaste vorm, maar dit lijkt wel het jaar van 'omdenken'. Genieten van wat er nog wel kan ipv klagen over wat er allemaal niet kan.
En net als elk jaar mag Julian zijn schoen zetten, worden er meerdere liedjes bij de schoorsteen gezongen en zien we blijdschap als hij 's morgens beneden komt. Ook heeft hij bijna elke dag een pietenpak aan, je ziet hem daar oprecht van genieten!
We houden geen groot Sinterklaas-familie-feest, maar we vieren met z'n drieën wel pakjesavond.
En uiteraard staan we veel in de keuken! De geur van speculaaskruiden hoort voor mij zo bij deze periode, daar geniet ik elke keer weer van als ik mijn oven zijn werk laat doen. Toevallig vond ik vandaag een recept om speculaaskruiden zelf te maken, dat wordt denk ik een projectje voor volgend jaar.
We hebben nu al 4 keer pepernoten gebakken, ideaal om te doen als Julian een vriendje of vriendinnetje te spelen heeft. En alle kinderen worden er tot nu toe heel blij van.
Ik denk dat we de banketstaaf ook nog wel gaan maken komende week. Maar ik wilde ook nog een nieuw Sinterklaasrecept op de website. Ik keek in mijn voorraadkast en kwam erachter dat ik alle ingrediënten voor speculaasbrokken al in huis had. Ideaal om te gaan maken dus. Op Laura's bakery kwam ik een super recept tegen. Enthousiast gingen we aan de slag; toen bleek dat het recept een nachtje moet rusten in de koelkast...dus vandaag pas de speculaasbrokken kunnen afmaken, maar het was het wachten meer dan waard.
Ik proef zeker nog wel wat verbetering, iets meer speculaaskruiden zou wel een goed idee zijn. Maar voor de 1e keer zeker een goed recept om met jullie te delen.
Op 1 van de foto's zie je mij de amandelen op het speculaasdeeg doen. Wat vooral opvalt is mijn zwangere buik. Ik ben nu 29 weken zwanger en ben zo benieuwd naar de baby. Alhoewel de baby er al best wel een beetje bij is in de keuken, want als ik te dicht met mijn buik tegen het aanrecht sta, gaat hij schoppen; zo grappig. Wellicht staan we volgend jaar met z'n drieën in de keuken te werken met zelfgemaakte speculaaskruiden..
Nodig:
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- 5 tl speculaaskruiden
- snufje zout
- 125 gram koude harde boter
- 7 eetl. melk
- 1 ei + melk voor het bestrijken
- amandelen ter garnering (ik heb amandelschaafsel gebruikt)
Bereiding:
- Meng het zelfrijzend bakmeel, de suiker, de speculaaskruiden en het zout door elkaar
- Voeg de boter en melk toe en kneed tot een stevige bal
- Je kunt het deeg gelijk verwerken, maar het wordt lekkerder als je het een nachtje in de koelkast laat rusten
- Rol het deeg uit, maak het niet te dun. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat
- Kluts een ei en voeg er een klein beetje melk aan toe
- Smeer het speculaasdeeg in met het ei-mengsel
- Garneer het deeg met de amandelen
- Maak af met nog een laag ei-mengsel
- Zet de bakplaat in de oven, 30 minuten op 160 graden hetelucht
- Als het uit de oven komt is het nog een beetje zacht (net als bij pepernoten), als het afkoelt wordt het harder en bros
EET SMAKELIJK!!!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb