



Palmkool Spaghetti
Het leuke van de zelfoogsttuin is dat ik groente tegen kom, waar ik nog nooit van heb gehoord. Of ik kom groente tegen waar ik wel eens van heb gehoord, maar wat ik nog nooit gegeten heb.
Op donderdag krijg ik altijd een mail met de groente die er voor die week te oogsten is. Ik bekijk de oogstlijst en maak direct een weekplanning wat we gaan eten. Tegelijkertijd maak ik ook direct de boodschappenlijst. 1 boodschappenlijst voor de zelfoogsttuin wat ik ga oogsten en 1 boodschappenlijst voor de plus supermarkt.
Bij groente die ik nog niet ken kijk ik op het internet naar een heerlijk recept. De bereidingstijd is op zo'n moment voor mij ook essentieel, ik zorg dat ik maximaal 40 minuten in de keuken sta. Doordat ik bijna niet meer uit pakjes kook en ik wekelijks wel een gerecht voor het eerst kook, komen er ook nieuwe ingrediënten voorbij die ik eerder nooit kocht. Mijn kruidenkastje puilt bijna uit en ik ben er ook achter gekomen dat créme fraiche prima te vervangen is voor griekse yoghurt.
Het gerecht van deze week bevat ook groente waar ik nog nooit van had gehoord; palmkool. Ik las op het internet dat het familie is van boerenkool en dat het zijn naam te danken heeft aan zijn uiterlijk. De bladeren zijn lang en smal en groeien als een lage palmboom.
Op de zelfoogsttuin vond ik al snel de groente die ik moest hebben, het weegt niet veel, dus je hebt veel nodig. De structuur is vrij ruw met lange slanke bladeren.
Wij maakten spaghetti-saus van de palmkool, erg gemakkelijk te maken en zo lekker dat het de afgelopen weken hier al 2 keer op tafel heeft gestaan. En zolang het nog te oogsten is in de zelfoogsttuin, weet ik zeker dat het hier nog vaker op tafel komt.
Nodig:
- spaghetti, voor 4 personen
- 500 gr palmkool
- 200 gr griekse yoghurt
- 2 knoflooktenen, heel fijn gesneden
- 100 gr geraspte kaas
- 2 uien, fijn gesneden
- 1 rode paprika, in kleine blokjes
Bereiding:
- Was de palmkool en verwijder de nerven van de bladeren
- Doe de bladeren in een pan en kook deze zo'n 7 minuten
- Haal met een schuimspaan de bladeren uit de pan en laat ze uitlekken in het vergiet
- Gebruik het palmkool-water om de spaghetti gaar te koken
- Pak een wok en verwarm de griekse yoghurt op laag vuur. Voeg de knoflook toe en daarna de palmkool
- Giet het palmkoolmengsel in een kom en pureer met de staafmixer. Voeg zo nodig wat kookvocht toe
- Voeg de kaas aan de saus toe en breng op smaak met zout&peper
- Pak een koekenpan en verwarm wat olie. Roerbak de paprika en ui lichtbruin
- Doe de palmkoolsaus terug in de wok, voeg de ui en paprika toe en als laatste de spaghetti.
- Verwarm het gerecht al roerend nog een paar minuten
- Schep de spaghetti op de borden en garneer met geraspte kaas
EET SMAKELIJK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb