Paksoisoep

Als je wekelijks op de zelfoogsttuin komt, is het niet zo gek dat je regelmatig dezelfde groente oogst. We zitten nu aan het begin van het seizoen, dus er komt zeker bijna wekelijks een nieuwe groente bij. Maar ook de bestaande groente mag je dan nog oogsten. Zo wordt de oogstlijst steeds groter en komt er meer afwisseling op je bord. 
Want dat is waarom ik eigenlijk begonnen ben bij de zelfoogsttuin. Om meer afwisseling op mijn bord te krijgen. Niet elke week boontjes, bloemkool en wortels. 
Het voordeel is dat ik niet zelf hoef na te denken wat ik ga eten, want dat is afhankelijk van de oogstlijst. Ik pas mijn recepten daarop aan, afhankelijk hoeveel tijd ik er voor vrij maak en wat de rest van de weekplanning is. 
Toch vind ik het nog steeds leuk om nieuwe gerechten te maken met groente waar we al eerder van gesmuld hebben.

Deze week werd dat Paksoisoep. Julian is niet zo'n enthousiaste soepeter, nooit geweest ook eigenlijk. Ivano daarentegen smult van elke soep die we hem voorschotelen. We helpen hem daar nog wel mee, want de oog-hand-coöridinatie van een 1-jarige is nog niet zo heel erg ontwikkeld. Lees: er komt meer soep naast dan ín zijn mond.

Deze paksoisoep is gemakkelijk te maken en snel klaar. We gingen barbecueën en dit leek me een lekkere toevoeging. Ikzelf zat heel erg te smullen, Sander was redelijk enthousiast, Ivano was voor een soep-fan matig enthousiast en Julian vroeg of ik volgende keer maar weer een wok gerecht wilde maken van de paksoi. Zoals al vaker vermeld, smaken verschillen en dat is goed.

Ik heb geprobeerd om een leuk figuurtje van de room in de soep te maken, maar dat vergt nog wel wat aanpassing. Het klinkt heel gemakkelijk, maar dat is het absoluut niet! Toch is de room wel een hele lekkere toevoeging en heb ik nog nooit een blikje kokosmelk zo gebruikt.

Voor als je toch enthousiast bent geworden, bij deze het recept. 

Nodig:
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- mespunt kerriepoeder
- 1 eetlepel olie
- 3 lente-ui
- 1 struik paksoi
- 150 gram diepvriesdoperwten
- 800 ml groentebouillon (van 2 tabletten)

 

Bereiding:
- Schep de dikke bovenste laag room van de kokosmelk. Klop de kerrie erdoor en zet in de koelkast
- Maak de paksoi schoon en snijdt klein
- Verhit in een soeppan de olie en fruit hierin de lente-ui
- Voeg de paksoi en de doperwten toe aan de pan
- Roerbak een paar minuten en voeg dan de bouillon erbij
- Laat 10 minuten zachtjes koken, regelmatig roeren
- Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout&peper
- Schep de soep in kommen
- Garneer de soep met de kokosroom. Je kan de room in een diepvrieszakje doen en daar een klein puntje vanaf knippen. Je kan ook met een lepel wat room op de soep doen

EET SMAKELIJK!!!!