Uientaart

De reden dat ik dit recept wilde maken is omdat er in het tijdschrift ook bij stond hoe je het deeg van de taart maakt. Daar was ik namelijk heel benieuwd naar. Het is gemakkelijk om voor een hartige taart bladerdeeg te gebruiken. Maar aangezien ik minder uit pakjes en zakjes wil maken, was ik al even op zoek naar zelf deeg maken. En toen kwam het tijdschrift van de Plus en daar stond het in!
In het tijdschrift staan 2 soorten deeg, namelijk pie-deeg en pate-brisée deeg. Het enige verschil is dat bij een pie de bovenkant ook deeg bevat en bij een pate-brisée dus niet. Weer wat geleerd ;-) Het recept is ook niet helemaal hetzelfde. Voor vandaag deel ik het pie-recept met jullie. De vulling van een hartige taart kan je eindeloos variëren. Ideaal dus eigenlijk om de restjes uit je koelkast op te maken.

Deeg is altijd leuk om met kinderen te maken. Alhoewel Julian dit deeg wel minder lekker vond dan koekjesdeeg...Het is een fijn deeg om mee te werken, rolt zich goed uit en de vorm is gemakkelijk te bekleden! En dan ook nog eens super gemakkelijk om te maken, dus ik ga dit zeker vaker zelf maken!

Julian vond het lastig om de uien te snijden. Dus sneed ik ze in dunne plakjes en mocht hij de uien van elkaar halen. Op een gegeven moment zei hij dat zijn ogen gek aan voelden. Euh..daar had ik even niet bij stil gestaan. Ik heb zelf eigenlijk nooit meer last van mijn ogen bij uien snijden. Weer een ervaring voor hem rijker..Ik heb Julian een natte washand gegeven en dat hielp hem goed.  Sinds dat we dit gerecht maakten en hij zit mij uien snijden vraagt hij al zelf om een washand..

Het was een heerlijke taart waar we allemaal goed van hebben gesmuld. Er was een ruime punt over, die heb ik bewaard in de koelkast. De volgende dag smaakte dit heerlijk als lunch! Dat is het voordeel van een hartige taart, zowel warm als koud zijn ze heerlijk!

 

Nodig:
voor de pie: 
- 200 gram bloem
- 100 gram koude boter
- 100 ml ijskoud water
- Snufje zout
Voor de taart:
- 2 grote uien in dunne ringen
- 4 eieren
- 200 ml room
- 250 gr gehakt (ik heb altijd rundergehakt)
- 2 teentjes knoflook
- 1 theel. oregano
- 1/2 theel. kaneelpoeder
- 20 gram pijnboompitten
- 1 eetl. olie
- bloem om te bestuiven
- taartvorm van 24 a 26 cm, ingevet
Bereiding:
Pie:

- Wrijf in een kom de bloem en de koude boter tussen je vingers tot kruimels
- Voeg het ijskoude water toe en wat zout en kneed dit snel tot een soepel deeg. 
- Verpak dit in vershoudfolie en laat dit minimaal 30 minuten rusten in de koelkast
Uientaart:
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de bakvorm ermee. Houdt wat deeg over om de bovenkant van de taart mee te maken
- Prik met een vorm gaatjes in de bodem en zet hem weg in de koelkast
- Verhit olie in een pan en fruit de uien goudbruin
- Voeg zout en een eetlepel water toe en laat dit zo'n 5 minuten zachtjes bakken
- Klop de eieren los met de room, zout en peper.
- Schep de uien uit de pan met een schuimspaan, zet apart. In het bakvocht bak je het gehakt rul. 
- Voeg de knoflook bij het gehakt en bak 1 minuut mee. Laat daarna samen uitlekken in het vergiet. Daarna kan het weer terug in de pan
- Voeg nu de oregano en kaneel toe. En breng op smaak met zout&peper.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schep het gehaktmengsel op de deegbodem en giet er eimengsel er boven op. Schud een beetje met de vorm zodat alles goed verdeeld is.
- Dek het geheel af met de uien en bestrooi met pijnboompitten.
- Maak reepjes van het overige deeg en doe ze over de taart.
- Bak de taart in 25 minuten gaar en bruin.
- Laat de taart even rusten voordat je hem aansnijdt

EET SMAKELIJK!!!!!!!