




Turkse Pizza
Het is al weer bijna een maand geleden sinds mijn laatste post. En hoewel ik nog lang niet ben waar ik eigenlijk zou willen zijn, merk ik dat ik enorm veel vooruitgang boek.
Een maand geleden had ik nog heel veel dagen in mijn week waar mijn ritme ver te zoeken was. Ik keek per dag - en soms per uur- wat ik wel of niet kon doen. Vooruitplannen kwam nog niet in mijn woordenboek voor. En avondeten bereiden was vaker een noodzaak dan echt genieten. Bijzonder eigenlijk hoe snel een maand voorbij kan gaan. En mooi om te zien hoeveel stappen ik elke keer weer neem.
Ik begin mijn ritme weer terug te vinden; vindt steeds meer dagen weer meer leuke dingen dan minder leuke dingen. Zo sta ik elke ochtend ergens tussen 6.30 en 7.00 uur op. Geniet dan eerst in rust van een kopje koffie. En heb inmiddels genoeg energie om dan direct te douchen en aan te kleden.
Er zijn de afgelopen maanden momenten geweest dat alleen douchen me al teveel energie koste, maar inmiddels kan ik na het douchen Julian naar school brengen en pak ik ook weer dingen in het huishouden op.
Ik ben zelfs al weer te vinden op mijn werk. Ik heb dat heel langzaam opgebouwd; begonnen met alleen een uurtje koffie drinken en inmiddels ga ik 3 keer per week 2 uur boventallig werken. Dit zal ik langzaam uitbreiden.
Ik kan weer vooruit plannen, bijvoorbeeld te bedenken wat we gaan eten voor meerdere dagen. Ik krijg steeds meer energie, voor de noodzakelijke dingen, maar ook weer voor de leuke dingen. Zoals het vieren van de verjaardagen van mijn kinderen (februari is hier een feestmaand) en zit steeds beter in mijn vel.
Aan de ene kant duurt me deze burn-out veel te lang, aan de andere kant zie ik per dag/week zoveel vooruitgang dat ik daar weer energie uit kan halen. 's Avonds ben ik nog wel vaak moe, dus alles van mijn 'oude' leven oppakken, lukt me nog niet en dat moet ik ook nog niet willen. Sowieso zal niet alles meer terug komen van mijn 'oude' leven, want dan weet ik dat ik snel weer terugval op een plek waar ik nooit meer naar toe wil.
Ik leer nu om de dingen te doen waar ik gelukkig van wordt, waar ik energie van krijg. En om me geen zorgen te maken als ik een keer nee zeg. Uiteraard gaat dat de ene dag beter dan de andere dag, maar zolang er meer mooie dan minder mooie dagen tussen zitten, weet ik dat ik vooruit ga.
Ik heb een leuk uitje komende week op de planning, want we gaan naar een Kookboekdiner van Karin Luiten. Van het boek Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes. Samen met mijn moeder ga ik daarna toe.
Vorige post had ik vegetarische kofta gemaakt en ook deze keer een recept uit het nieuwe kookboek; de turkse pizza.
Samen met Julian ging ik naar de turkse slager voor lamsgehakt. En aangezien we hier erg van gehakt houden, had ik iets meer gekocht. Julian was nog nooit bij de turkse slager geweest, in iedergeval niet zover hij kon herinneren. Hij vroeg dan ook of hij daar wel nederlands kon praten en hij keek zijn ogen uit naar producten die hij niet kende.
Het gerecht is gemakkelijk te maken. Vooral omdat het in delen gemaakt wordt, heb je niet het idee dat je lang in de keuken staat. En omdat je ook nog eens de pizza zelf kan beleggen, kan je zelf kiezen wat je erop doet. Waardoor iedereen heerlijk heeft zitten smullen. De knoflooksaus staat als tip bij het gerecht en hebben we ook zelf gemaakt.
Nodig:
Deeg:
- 250 gr bloem
- 100 ml lauwwarm water
- 1 zakje gist (7 gram)
- flinke snuf zout
- 2 eetl olijfolie
Gehaktmengsel:
- 250 gr lamsgehakt
- 1 groene paprika
- 1 kleine ui
- 2 knoflookteken
- flinke handvol verse peterselie
- 2 eetl tomatenpuree
- chilivlokken
- zout & peper
Erbij:
- 1 rode ui
- citroen
- 4 tomaten
- verse peterselie
- sla
- knoflooksaus
Bereiding:
Deeg (deel 1):
- Zeef de bloem boven een kom
- Doe de gist aan de ene kant en het zout aan de andere kant
- Voeg lauwwarm water en olijfolie toe en kneed tot een elastische niet-plakkerige bal
- Gebruik zo nodig meer bloem
- Laat afgedekt 2 uur rusten tot het volume verdubbeld is
Gehaktmengsel:
- Pak de staafmixer en doe daar de paprika, ui, knoflook, peterselie (inclusief steeltjes) in en hak fijn
- Mix gehakt en tomatenpuree er doorheen totdat het een gemakkelijk smeerbaar mengsel is
- Breng op smaak met peper & zout en chilivlokken
Deeg (deel 2)
- Rol 8 balletjes van het deeg
- Rol op een met bloem bestoven aanrecht zo dus mogelijk uit met een deegroller
- Smeer de gehaktvulling er dun over uit
Bakken:
- Verwarm de oven voor op 225 graden
- Doe de pizza's op de met bakpapier beklede bakplaat
- Bij mij pasten er 2 pizza's per bakplaat. En ik gebruikte 2 bakplaten tegelijk
- Bak zo'n 10 minuten
Aan tafel:
- Zet de sla, knoflooksaus, rode ui, citroen, tomaten en peterselie op tafel
- Laat iedereen zijn eigen pizza beleggen
EET SMAKELIJK!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb