





Bapao
Ik gebruik mijn stoomoven wekelijks, maar dan vooral voor aardappelen en groente. Nu Julian voorjaarsvakantie heeft en ik ook vrij ben, wilde ik wel eens wat anders maken in de stoomoven. Dus ben ik het internet opgegaan en viel mijn oog al snel op bapao. Een broodje met vlees erin wat ik zelf heel erg lekker vindt. Even kort in de magnetron en klaar. Toch was ik er wel benieuwd naar hoe moeilijk het zou zijn om het zelf te maken. Ik las het recept door en dacht bij mezelf, dat valt eigenlijk best wel mee. En een mooie reden om mijn prachtige stoomoven zijn werk te laten doen. Ik kwam erachter dat je hier eigenlijk een patisserieplaat voor nodig hebt; dat is een ovenplaat met allemaal kleine gaatjes erin. Een stoompan met een mandje zou ook heel goed werken. Die heb ik allebei niet, dus na wat nadenkwerk besloten om mijn stoombakken te gebruiken. Het enige nadeel hiervan is, dat ik maar 6 bapao's kon maken; toen was mijn bak vol. Voordeel is dat het deeg best wel een dagje houdbaar is in de koelkast, dus ik de volgende dag nog 3 bapao's kon maken. Over dat deeg gesproken, het is echt heel fijn deeg om mee te werken. In recepten wordt vaak over diverse soorten bloem/meel gesproken. Ik gebruik de goedkoopste bloem en daar werkt het prima mee. Ik ben erachter gekomen dat het deeg het beste rijst als je er een vochtige theedoek over heen legt, dat wist ik nog niet.
Deze bapao's gaan hier zeker vaker op tafel komen, we zaten alle 3 te smullen! Wellicht volgende keer nog een andere vulling proberen of kijken of het me lukt om ronde bapao's te maken ;-) Aan de smaak van de broodjes zal het in ieder geval niet liggen. En de bereidingstijd is ook goed te doen, het rijzen van het deeg duurt het langste van het hele proces.
Julian vond het erg leuk om te helpen, alhoewel hij me wel even raar aan keek toen ik zei dat er appelstroop door het gerecht moest :-)
Ik wordt steeds blijer met mijn inductiekookplaat, ik merk aan Julian dat hij nu veel beter kan helpen dan bij de vlammen van het gasfornuis.
Een ideaal gerecht om in de vakantie te maken!
Nodig:
Voor het deeg:
- 1 zakje gist (7 gram)
- 1 eetl suiker
- 2 eetl olijfolie
- 375 gr bloem
- 175 ml lauwwarm water
Voor de vulling:
- 1 ui, gesnipperd
- 2 laurierblaadjes
- 275 gr gehakt
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- scheutje tomatenketchup
- scheutje ketjap
- 1 eetl appelstroop
- gember, geschild en in grote stukken
- peper&zout
Bereiding:
- Vermeng de gist met een beetje van het water en maak daar een papje van
- Mix de bloem, olie, suiker en water door elkaar met de mixer met deeghaken
- Voeg het gistpapje toe en mix nog even verder
- Dek af met een vochtige theedoek en laat minimaal 1 uur rijzen
- Doe in de stoombak vast wat stukken bakpapier waar straks de bapao op komt. Niet 1 vel bakpapier over de hele bodem doen, dan kan de stoom er niet goed doorheen
- Verhit een pan en bak hierin de ui fruitig
- Voeg de stukjes gemer en laurierblaadjes toe
- Voeg vervolgens het gehakt erbij en schep goed om
- Voeg dan de tomatenketchup, ketjap, appelstroop en knoflook toe en laat even op een lage stand pruttelen
- Giet de inhoud van de pan in een vergiet en zorg dat er zoveel mogelijk vocht uit komt. Haal de laurierblaadjes en gember eruit; deze heb je niet meer nodig
- Laat dit mengsel afkoelen (kan ook in de koelkast, dat gaat sneller ;-))
- Maak van je deeg bolletjes van zo'n 60 gram, druk ze plat en maak ze met de deegroller wat groter
- In het midden van het bolletje schep je zo'n 2 a 3 theelepels gehaktmengsel. Zorg dat je de zijkanten niet raakt
- Vouw de bolletjes goed dicht en leg ze met de naad naar beneden op het bakpapier
- Stoom de bapao zo'n half uurtje op 99 graden
EET SMAKELIJK!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb