Pepernoten

De leukste tijd van het jaar is aangebroken; de tijd van magie, spanning en genieten. De tijd van Sinterklaas en zijn pieten! In mijn familie doen we niet aan familieweekenden in een huisje, maar wij hebben het Sinterklaasfeest wat elk jaar groots gevierd wordt! Daar lees je over een paar weken meer over als het grote feest zover is.

Julian geniet enorm van Sinterklaas en heeft nu echt de leeftijd dat hij de verhaallijnen van het Sinterklaasjournaal volgt. Hij geniet enorm van deze periode en wij genieten met hem mee! Toen hij me donderdagavond vroeg, welke zaterdag komt Sinterklaas in Nederland en ik antwoordde met "deze zaterdag" zag ik een enorme blijdschap en hadden we een springende kleuter in huis. Ondanks alle 'spanning' slaapt hij nog steeds goed, dat is wel fijn.

Het is bijzonder om te zien hoeveel een kleuter kan onthouden. Vraag mij niet wat ik eergisteren gegeten heb, want dat weet ik echt niet meer. Maar Julian vraagt wel aan mij "gaan we dan weer pepernoten bakken voor bij de intocht? Net als vorig jaar?" En natuurlijk horen er zelfgemaakte pepernoten bij de intocht. Ik ben erg fan van het pepernoten-mixpak van Koopmans. Dat gebruik ik al jaren. En ook op het kinderdagverblijf waar ik werk, maken we pepernoten met het mixpak van Koopmans. Het is ideaal; je hoeft alleen een klein beetje water toe te voegen en klaar. Maar ja, hoe gemakkelijk het ook is; erg leuk vindt ik het niet. Dus heb ik een recept op het internet gezocht om zelf pepernoten te maken. En dat bleek helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je vraagt je dan bijna af waarom ik altijd een mixpak haalde ;-)
Als je zelf het pepernotendeeg maakt, voeg je ook speculaaskruiden er door. Dat is voor mij echt de geur van Sinterklaas! Ik heb het Julian ook laten ruiken en hij vond het lekker ruiken.

Het deeg was snel gemaakt en toen konden er pepernoten van gemaakt worden. We hebben bijna 2 bakplaten vol kunnen maken. Dat hadden er wel meer kunnen zijn, maar het deeg was té lekker! Dat vond Julian ook, dus samen zaten we te snoepen. Deeg vind ik sowieso vaak erg lekker en snoepte daar als kind al van. Fijn dat Julian daarin op mij lijkt. 
Mijn moeder heeft in het verleden een sinterklaas surprise gemaakt van rauw cake-beslag. Ik heb er heerlijk een paar dagen van zitten smullen. 
Soms vind ik wel eens het deeg/beslag lekkerder dan het uiteindelijke resultaat. Bij deze pepernoten was dat niet het geval. Het zijn heerlijke krokante pepernoten geworden. Je moet er voor zorgen dat ze net niet hard zijn als ze uit de oven komen, omdat ze nog harder worden als ze afkoelen. Dus dat betekent voor de oven zitten en voelen.
De intocht van Sinterklaas is al geweest; we hebben genoten! De pepernoten zijn bijna op, dus binnenkort gaan we ze nog een keertje maken.

 

Nodig:
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 125 gr bruine basterdsuiker
- 4 theelepels speculaaskruiden
- mespuntje zout
- 100 gr koude harde boter
- 6 eetlepels melk

Bereiding:

- Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar en meng dit door elkaar.
- Voeg dan de boter en de melk toe en kneed dit een paar minuten stevig met je handen door elkaar
- Het deeg hoeft niet te rusten in de koelkast, dus je kan direct beginnen met pepernoten draaien
- Leg de pepernoten op een met bakpapier beklede bakplaat
- Zet de bakplaat in de oven, 175 graden zo'n 20 minuten

EET SMAKELIJK!!!!