Broodje hamburger met zelfgemaakte tzatzikisaus

Ondanks dat het nog lente is,  voelt het alsof de zomer nu echt begonnen is. De temperaturen komen ook dit weekend weer ruim boven de 25 graden en we genieten van zon, de kinderen spelen met water en de bbq aansteken.
Ik heb dit jaar een stuk minder groente in de tuin gezaaid dan andere jaren. Dat heeft er mede mee te maken dat we een nieuwe schutting gaan aanschaffen. En dan wil ik niet dat de mannen rekening moeten houden met mijn mooie tuin en opkomende groente. Dus ik laat het een beetje op zijn beloop en op de één of andere manier geeft het wel wat rust ;-) Een tuin onderhouden is namelijk best veel werk. 
Toch heb ik nu al een beetje spijt van deze keuze, want groente uit eigen tuin is zoveel lekkerder. Ook de groente in de zelfoogsttuin valt nog een beetje tegen. Dat heeft er vooral mee te maken dat de lente pas laat op gang is gekomen en nu lijkt het te droog te zijn.
Geduld is een schone zaak en we genieten van de groente die we wél kunnen oogsten. Op dit moment is dat sla (lollo rosso sla, kropsla en rucola), paksoi, peterselie en vanaf deze week komt er snijbiet bij. Van de sla wordt vooral Julian heel erg blij! Dat zou hij elke dag wel kunnen eten.

Een favoriet gerecht is met deze temperaturen is natuurlijk de BBQ! Waar Ivano een echte vleeseter is, geniet Julian vooral van stokbrood met kruidenboter en salades. Je leest vaak dat mannen echte BBQ-mensen zijn, maar hier thuis is dat niet helemaal waar. Sander vindt het prima; ik wordt er echt enthousiast van.
We hadden een goede BBQ, maar kwamen erachter dat het met 4 personen in huis wel een beetje klein wordt. Dus het werd tijd om een grotere BBQ aan te schaffen. Misschien wil ik ooit nog wel een buitenkeuken met zo'n hele grote BBQ, maar voor dit moment ben ik hier heel blij mee. Het fijne aan deze BBQ is dat hij wat hoger is en dus veiliger voor de kinderen. Konden we met Julian nog met stoepkrijt een vierkant rond de BBQ tekenen waar hij achter moest blijven en dit ook deed. Met de ondernemende en ondeugende Ivano werkt deze tactiek niet en loopt hij gewoon over de stoepkrijt heen.

Naast vlees vind ik het ook leuk om groente te grillen op de BBQ. Deze keer werd dat alleen de paprika. Je ziet er op de foto nog best veel op het rooster liggen, maar die zijn niet allemaal op ons bord terecht gekomen. Want bij het draaien vielen sommige paprika tussen de kolen. Wellicht volgende keer de paprika wat minder klein snijden. Of heeft iemand nog een goede tip?

De tzatzikisaus is echt heel gemakkelijk te maken en super lekker! Je zou nog meer of minder knoflook kunnen toevoegen, net wat je lekker vindt. En hou je wat over van de saus? Geen probleem, in de koelkast blijft hij zeker 5 dagen goed. Ik gebruikte hem als slasaus en dat was ook een heerlijke toevoeging. Ik heb 400 gram gehakt gebruikt en kon daar 4 grote en 2 kleine hamburgers van maken. Opvallend vond ik wel dat de hamburgers kleiner lijken te worden tijdens het bakken. Dat heb je bij gekochte hamburgers niet. Maar de smaak van zelfgemaakte hamburgers is echt veel lekkerder. En zoveel werk is het niet om te maken. 

Nodig:
- 400 gram gehakt
- 1 losgeklopt ei
- 1 beschuit, verkruimeld
- peper & zout
- 1 rode paprika
- pitabroodjes
- rucola sla
- 2 komkommers
- 3 teentjes knoflook
- 300 gr griekse yoghurt

Bereiding:
- Schil de komkommer en rasp deze
- Laat de komkommer uitlekken in het vergiet
- Doe de yoghurt in een schaal en voeg hier de geperste knoflook aan toe
- Knijp met je handen zoveel mogelijk vocht uit de komkommer en voeg deze bij het yoghurtmengsel
- Voeg naar smaak nog zout&peper toe en de tzatzikisaus is klaar
- Doe het gehakt in een kom en kneed er het ei doorheen
- Voeg peper en zout en het beschuit er door heen. Als het te vochtig blijft, gebruik dan een extra beschuit
- Kneedt goed door en vorm er met licht vochtige handen burgers van
- Snijdt de paprika in reepjes
- Zet de BBQ aan en grill de burgers in ongeveer 6 minuten gaar
- Je kan de paprika tegelijk op de BBQ doen en regelmatig (voorzichtig!) keren
- Rooster tussendoor de pitabroodjes in een broodrooster
- Snijdt de broodjes open en beleg deze met de rucola, hamburger, tzatzikisaus en paprika

EET SMAKELIJK!!!!!