




Gevulde Pompoen
De tijd vliegt voorbij! Je knippert 3 keer met je ogen en de zomer is al weer ten einde. Ondanks dat we nog af en toe kunnen genieten van iets hogere temperaturen, merk je wel dat de herfst in aantocht is. Ik realiseerde me dit vooral toen ik - in korte broek- op de zelfoogsttuin liep.
Want we mochten al weer pompoenen oogsten. En als er 1 groente uit springt voor mij die bij de herfst hoort, dan is het wel de pompoen. We mogen er ook veel oogsten, wel 5 per week! Dus dan is het ook een uitdaging om afwisselende gerechten te maken.
Ik zat op deze website te snuffelen en zag de pompoensoep al staan. Ik lees de blog terug en bekijk de foto's.
Baby Ivano die daar nog heerlijk rustig onder de kastanjeboom slaapt en niet doorhad waar hij was, is uitgegroeid tot een lieve eigenwijze gezellige dreumes van 2.5 jaar! De baby die nog alles at wat ik hem voorschotelde heeft inmiddels een duidelijke mening en wil het liefst alles zelf bepalen.
Ik ben heel blij dat hij het nog zo leuk vindt om mee te gaan naar de zelfoogsttuin. Omdat hij bijna elke week mee gaat herkent hij de groente, kan ze benoemen en weet hoe deze geoogst worden.
Precies 1 van de redenen waarom ik lid ben geworden van de zelfoogsttuin en er zo van geniet. Zodat mijn kinderen weten waar voedsel vandaan komt en hoe het eruit ziet als het uit de grond komt.
Ik probeer dit ook de kinderen op mijn werk op het kinderdagverblijf bij te brengen. Jammer dat de zelfoogsttuin zo ver van mijn werk is, anders had ik ze graag een keertje mee genomen.
De baby op de foto die daar nog zo heerlijk slaapt, wil nu het liefste met alles op de zelfoogsttuin helpen. Ik had niet verwacht dat hij een pompoen kon dragen. En ik moet eerlijk toegeven, na 3 meter kon hij hem ook niet meer houden, maar wat was hij trots. Dat ging van "Ivano heel (s)terk" naar "beetje (z)waar" naar "mama wil je helpe?" en eindigde met "Ivano goed (g)edaan"!
Eigenlijk komen er dus bij het oogsten ook heel veel ontwikkelingsgebieden kijken en dat vindt de pedagogische medewerker in mij dan weer heel erg leuk. Ik wist al wel dat dit in de keuken zo was, maar op de tuin was ik daar niet altijd bewust van. Maar het groeien, bloeien, de kleuren, de geuren, de verschillen, de motoriek, alles komt aan bod.
Voor de pompoen van deze week vond ik een gerecht van gevulde pompoen en daar was ik toch wel heel nieuwsgierig naar. Het is een super gemakkelijk te maken gerecht wat ook nog eens heel snel klaar is. Het is ook een heel mooi proces. Je stopt een harde pompoen die eigenlijk lastig te snijden is in de oven. En na een half uurtje komt deze er zacht uit zonder dat je daar verder nog iets voor hoeft te doen! Gemakkelijker wordt het niet, lekkerder wel!
Van hoisinsaus had ik zelf nog nooit gehoord, maar gelukkig verkopen ze dat bij de plus. Op het flesje staat "zoete saus van sojabonen" en ik vind het nootachtig ruiken.
Aan tafel was ik zelf het meest enthousiast. Sander was matig enthousiast. Julian eigenlijk ook, maar omdat hij zo'n enorme rijsliefhebber is, maakte dat veel goed. En Ivano heeft een stuk meer gegeten dan ik verwacht had. Nu ligt mijn verwachtingspatroon bij Ivano sowieso laag, want groente gaat meestal niet zo enthousiast. Als er al meer in zijn mond gaat, dan dat er op de grond gegooid wordt zijn wij hier thuis al erg blij!
Nodig:
- 1 kleine pompoen
- rijst voor het aantal personen
- 1 eetlepel olie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 500 gram rundergehakt
- 1 paprika
- 1 tl tomatenpuree
- 3 eetl. hoisinsaus
- 3 eetl. ketjap manis
- handje zonnebloempitten
- bakplaat met bakpapier
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijdt de pompoen iets boven de helft horizontaal door en schep de pitten eruit. Ik had hem eerst te hoog door gesneden, waardoor ik nog niet bij de pitten uit kwam. Dat stuk heb ik geschild en in stukjes bij het groentemengsel gedaan
- Leg de pompoen met het snijvlak naar benedenen bak in de oven in ongeveer 30 min gaar (ik heb geprikt met een vork of ik er gemakkelijk doorheen kwam)
- Leg de laatste 10 minuten de "deksel" van de pompoen er ook bij
- Kook intussen de rijst zoals je gewend bent. (ik heb een rijstkoker, wat een ideale uitvinding is dat)
- Verhit in een pan de olie en fruit hierin de ui en knoflook
- Voeg het gehakt toe en bak het rul
- Voeg de paprika toe (en ik heb toen ook mijn stukjes pompoen toegevoegd)
- Voeg de tomatenpuree, hoisinsaus en 2 eetl water toe en laat het zachtjes een paar minuten pruttelen
- Neem de pompoen uit de oven en keer om op een schaal
- Vul de pompoen met het gehakt mengsel en bestrooi met de zonnebloempitten
- Serveer met de rijst
EET SMAKELIJK!!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb