Hartige taart met kidneybonen

Allereerst allemaal een heel mooi en gezond 2025!! Dat het maar een gezellig en culinair jaar mag worden waar dromen uit komen!

We hebben hele gezellige feestdagen gehad waar we veel samen in de keuken hebben gestaan. En waar we heerlijk gesmuld hebben van al het lekkers.

Uiteraard waren de laatste weken ook een mooi moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar. Een jaar waarin ik het grootste gedeelte in een burn-out zat. En ondanks dat het een zwaar jaar is geweest, ben ik dankbaar dat ik de burn-out heb gehad. Ik weet het, dat klinkt heel raar. Maar ik heb zaken uit het verleden kunnen verwerken, waardoor ik nu veel positiever en energieker in het leven sta. Het voelt echt alsof ik nu weer leef en voor mezelf kies! Ik ben ook heel dankbaar voor mijn gezin die mij al die maanden gesteund heeft, ook al was ik niet de leukste thuis! Ik ben dankbaar dat ik nu weer volledig hersteld ben en mijn leven weer heb kunnen op pakken!

En dat brengt me bij 2025! Het jaar waarin Sander en ik al weer 25 jaar samen zijn, het jaar waarin Ivano 4 jaar wordt en dus mag starten op de basisschool! Volgende week gaat hij al wennen en hoewel ik er inmiddels een beetje naar uit kijk, vind ik het ook heel spannend! En het jaar waarin Julian al weer 10 jaar wordt, een tiener met een duidelijke eigen mening en soms wat gepuf en gezucht als ik hem wat vraag. Maar aan de andere kant een kleine jongen die ons zeker nog wel nodig heeft! En van wie ik zoveel kan leren!

Ik kijk heel positief uit naar 2025, ik voel me goed en ben goed in balans! Ik heb ook echt weer zin om actiever te zijn hier op de website. Samen met mijn kinderen in de keuken staan en nieuwe gerechten ontdekken.
Veel recepten haal ik van het internet, maar ik heb ook best wel veel kookboeken in de kast staan. Van de week zei Julian tegen mij "mama, waarom heb je zoveel kookboeken? Je kookt er nooit uit!" En daar kon ik hem eigenlijk geen ongelijk in geven! Dus bedacht ik een leuke challenge, als hij nou een kookboek zou uitzoeken, dan kies ik wat uit. En dan gaan we dat samen in de keuken maken! Dat zag hij ook wel zitten. Ik ga niet zeggen dat ik wekelijks hier een recept uit een kookboek plaats, maar dat heeft meer met mezelf te maken. Zodra ik het SMART maak, voel ik de druk om te presteren. En dat is nou precies wat ik in 2024 heb geleerd om die druk te reduceren en te doen waar ik me goed bij voel!

Maar voor deze week dus wel een gerecht uit een kookboek uit mijn eigen collectie. De titel is Feestelijk Tafelen en er staan recepten in van diverse auteurs.
En aangezien we nog een beetje in de feeststemming zitten, zo vlak na de feestdagen, vond Julian dit een geschikt kookboek.

Ik vond een recept van hartige taart van fajita's; hartige taarten zijn hier meestal wel een succes, dus dit werd de keuze. Samen met Julian maakte ik de fajita's. Alleen dit ging niet helemaal goed. Want in het recept stond 175 gr bloem en 3 dl water. Nu ben ik niet zo heel goed in deciliter-mililiter gebeuren, maar het internet bood uitkomst. 300 ml water moest er dus bij....nou ik kan je vertellen, dat klopt dus echt niet. Dan wordt het meer beslag ipv deeg.... Dus uiteindelijk toch maar het internet geraadpleegd en toen ging het wel goed.

Ivano hielp met het maken van de vulling. Een voordeel is dat deze taart goed is voor te bereiden en dan nog moet opstijven in de koelkast. Dus daarna had ik weer heerlijk de tijd om met de kinderen buiten te spelen tot het avondeten. 
Wij zijn geen koude hartige taart gewend, maar het was erg lekker. Julian was niet super enthousiast, ik twijfel of dit door de koriander of door de vele ui kwam.. Ivano heeft wel goed gegeten en Sander en ik zaten heerlijk te smullen. Er stond nog wel bij in het recept "heerlijk om buiten te eten" En dat is ook zeker waar; toch hebben wij nu in de winter gewoon binnen gegeten ;-) 
Ik denk wel dat er een herhaling komt om dit te maken en dan zeker een keer wanneer we wél buiten kunnen eten!

 

Nodig:
voor de fajita's
- 250 gr bloem
- 120 ml lauwwarm water
- 1 theelepel bakpoeder
- 4 eetl olie (ik heb olijfolie gebruikt, dat is de enige die ik heb)
- zout

Voor de vulling:
- 2 blikken van 400 gr rode kisneybonen
- 2 eetl olie
- 1 ui, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1/2 bosje koriander, fijngesneden
- sap van 1 limoen
- 1 dl zure room (ik heb kwark gebruikt)
- optioneel, wat ik niet gebruikt heb: 1 rode chilipeper en enkele druppels tabasco

Voor de salsa:
- 4 tomaten, klein gesneden
- 1/2 bosje koriander (ik heb ongeveer de helft gebruikt)
- 1/2 rode ui, fijn gesneden
- 3 eetl olie

Bereiding:
- Maak eerst de fajita's. 
- Doe alle droge ingrediënten samen met zout in een kom en mix door elkaar
- Voeg dan 3 eetl olie toe terwijl je blijft mixen (met deeghaken) En voeg vervolgens rustig het water toe
- Kneed verder met je handen en maak er 6 balletjes van
- Besprenkel deze balletjes met olie en doe ze terug in de kom. 
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat een half uurtje staan
- Maak een bolletje plat met je handen en de roller tot ongeveer 18 cm
- Bak de fajita's 1 voor 1 in de koekenpan (zonder boter of olie) Dit duurt een paar minuten per stuk, regelmatig keren
- Maak nu de vulling
- Doe de uitgelekte bonen in een pan met 300 ml water en laat dit een half uur op laag vuur sudderen (regelmatig roeren)
- Verhit de olie in een pan en smoor hierin de ui, (chilipeper) en knoflook
- Voeg de uitgelekte bonen toe en schep het zo'n 8 minuten om
- Prak met een vork of met je spatel en boeg dan de korander (tabasco) en limoensap toe
- Neem de pan van het vuur
- Doe alle ingrediënten voor de salsa in een kom en roer goed door
- Leg een fajita op een bord en verdeel hier een kwart van het bonenmengsel over
- Doe er een schep kwark op en daarboven op de salsa
- Dek af met de volgende fajita en herhaal dezelfde stappen
- Dek de taart af met de laatste fajita en druk deze stevig aan
- Laat de taart opstijven in het koelkast
- Doe over de bovenkant nog wat salsa en snijdt de taart in punten

EET SMAKELIJK!!!!!!!

Maak jouw eigen website met JouwWeb