Wafels

Het einde van het jaar is een feit. Nog maar 2 dagen en dan is 2023 voorbij. Een jaar wat voorbij is gevlogen. En in de laatste weken van het jaar denk ik terug aan het afgelopen jaar. Dit jaar misschien nog wel meer dan andere jaren. Want het jaar begon zo mooi. En ik vraag me dan vooral af, had ik deze burn-out kunnen voorkomen? Had ik dingen anders moeten doen? Of lag het begin vorig jaar ook al op de loer? 
Vragen die door mijn hoofd spoken, maar waar ik eigenlijk niet zoveel aan heb. Want wat heeft het voor nut om het te weten? Misschien kan ik het in de toekomst dan voorkomen, maar misschien ook helemaal niet... het antwoord blijft gissen...

Ik ben nu een boek aan het lezen en die gaat over de mama mindset. (Happy mom van Tessa Heinhuis) Dus dat ik anders naar dingen ga kijken om zo positiever en energieker in het leven te staan. Dat lukt uiteraard nog niet elke dag, maar ik vind het wel een mooi doel voor 2024.
Dus ik kan nu terug kijken op 2023 en vooral aan de laatste maand denken die niet zo best was (zacht uitgedrukt) of ik kijk terug naar de andere 11 maanden die geweldig waren en waar ik heel veel mooie dingen heb mogen beleven!

En als ik heel eerlijk ben, heb ik deze maand ook al weer mooie momenten mogen beleven. Ook dat heb ik door het boek geleerd, genieten van kleine momenten! En als ik dan kijk naar afgelopen jaar, welke kleine momenten grote herinneringen zijn geworden, kan ik er wel een paar bedenken! Het laat me vooral realiseren dat het niet altijd groots en meeslepend voor mij of de kinderen hoeft te zijn, maar dat ze al heel snel tevreden zijn! Daar kan ik zeker nog meer van leren! Mijn kinderen genieten al van  bijvoorbeeld samen zitten op de slee in de sneeuw. Of met Ivano visjes kijken bij de intratuin, dat is echt een uitje voor hem! En Julian vindt het al snel goed als het aandacht is zonder zijn broertje in de buurt. Dat kan variëren van een spelletje monopoly of rummikub of samen naar het paasvuur of de avond4daagse lopen!
Ik zat door mijn foto's te kijken en kwam een foto tegen waarbij ik samen met de kinderen aan het dansen was in de regen. Wat een heerlijk moment was dat, lekker springen zonder na te denken. Echt leven in het moment!

 Ik kan heel erg genieten van alleen op de zelfoogsttuin om even tot rust te komen, maar vindt het soms net zo fijn als 1 van de kinderen mee gaat en ik ze weer nieuwe dingen kan leren over groente die we oogsten! En uiteraard samen in de keuken staan blijf ik heerlijk vinden! De afgelopen maand had ik niet altijd evenveel energie om uitgebreid te koken en ook dat vonden ze hier in huis prima. De dag dat ik me schaamde dat ik als avondeten een broodje ei maakte, omdat ik echt geen energie had om iets anders te maken. En de kinderen nu nog vragen wanneer we weer broodje ei gaan eten. Zij zagen dit echt als een feestmaaltijd! Dus anders naar de dingen kijken en leven in het moment, dat wordt het doel voor 2024!!

We sluiten dit jaar af met een mooie en smakelijke traditie! Want zolang ik me kan herinneren bakt mijn moeder wafels aan het einde van het jaar! En zolang ik me kan herinneren smul ik daarvan. Het wordt nu toch wel eens tijd dat ik de wafels zelf leer bakken. Ik hoop natuurlijk dat ik de wafels volgend jaar weer met mijn moeder kan maken, maar je weet nooit hoe het jaar loopt. En waarom dingen uitstellen die je nu kan doen? 
Dus ik kocht van mijn kerstpakketbon een eigen wafelijzer en mama kwam hier met haar wafelijzer. En zo zaten we samen - met hulp van Ivano-  wafels te bakken!  Het wafelijzer van mijn moeder is al meer dan 50 jaar oud, maar werkt nog prima! En het recept wat ze destijds gekregen heeft, gebruikt ze nog steeds! 
Net als met de pepernoten bakken, vond Ivano het nu ook weer veel leuker om het deeg in zijn mond te stoppen in plaats van er een balletje van te maken. En dat snap ik ook wel, want het deeg is wel echt lekker! 

Ik dacht dat Ivano - verder dan met het deeg maken- niet zoveel zou kunnen helpen, maar dat is toch gelukt. Hij mocht een balletje op het ijzer leggen en helpen het wafelijzer dicht te klappen. En aangezien het wafelijzer best warm wordt, had hij zijn eigen oven handschoenen aan. Zo kon hij mij goed helpen en genoten we met z'n drieën van wafels bakken!

Voor nu wens ik jullie een culinair 2024 en alvast eet smakelijk!!!

Nodig:
- 500 gr zelfrijzend bakmeel
- 250 gr koude boter
- 250 gr witte basterdsuiker
- 2 eieren (geklutst)
- zout
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- olie

Bereiding:
- Meng het zelfrijzend bakmeel met de witte basterdsuiker en de speculaaskruiden
- Voeg vervolgens de boter in kleine stukjes toe
- Meng dit met de mixer met deeghaken
- Voeg 1 voor 1 het ei toe
- Kneed vervolgens met je handen voor een soepel deeg (voeg zo nodig nog wat extra bakmeel toe als het te vochtig is)
- Laat het deeg een kwartiertje rusten
- Maak alvast 5 balletjes van je deeg, zo'n 30 gram
- Zet het wafelijzer aan
- Smeer het ijzer een beetje in met olijfolie
- Vervolgens doe je een balletje op het ijzer en doe je hem dicht
- Na een paar minuten is de wafel klaar. Je kan tussendoor even kijken of deze al goed van kleur is
- Mocht je wafel te klein zijn ,maak dan grotere balletjes. Je hebt genoeg tijd tijdens het bakken om balletjes te maken, dus dit hoeft niet van te voren
- Als je wafel uit het ijzer komt, leg hem dan met een spatel op een houten plank om te laten afkoelen
- Bewaar de wafels in een afgesloten koektrommel

EET SMAKELIJK!!!!!