




Speculaas-boterkoek
Het zal je niet ontgaan zijn dat we hier een groot fan zijn van Sinterklaas en alles wat daarbij komt kijken. De kado'tjes, de gedichten, de spanning, het geloof; alles wat met dit feest te maken heeft, ik hou ervan. En ja het klopt, Julian is 3 keer zo druk en elke dag veel te vroeg wakker. Maar dat heb ik er graag voor over. Nog een jaar of 2 en dan mogen we het grote geheim gaan vertellen...Ik ben benieuwd hoe hij gaat reageren. Maar aan de andere kant wil ik daar nog helemaal niet aan denken. Want het ongeloof en de verbazing op dat koppie is toch wel weer het mooiste wat er is deze tijd.
En dan hebben we het nog niet eens over al het snoepgoed wat erbij komt kijken. Behalve de kikkers/muizen vind ik echt alles veel en veel te lekker Ik probeer zeker nu extra te sporten om al dat lekkers te kunnen blijven eten. Het lukt door de drukte van de dag niet altijd.
Toch is het wel extra genieten van al het lekkers. En zeker als het zelfgemaakt is. Er is zoveel keuze, waardoor ik elk jaar een ander Sinterklaas snoepgoed probeer te maken. In de afgelopen jaren hebben jullie al kunnen proeven van banketstaaf, speculaasbrokken en uiteraard de pepernoten.
Eigenlijk zou je alles kunnen maken in de sinterklaasperiode zolang je er speculaaskruiden aan toe kan voegen. Dat zijn de kruiden die nu in overvloed worden gebruikt. Voeg daar nog het amandelspijs bij en je hebt de 2 belangrijkste ingrediënten voor deze periode.
En op de site van Keukenliefde (deze site is een hele grote aanrader!!) werden deze 2 ingrediënten gecombineerd in een hele gemakkelijke en super lekkere gevulde speculaas-boterkoek.
Ik heb gemerkt dat de boterkoek heel iets zacht uit de oven komt en nog uithard als deze afkoelt.
Zoals een 'standaard' boterkoek betreft is het een machtige koek, die zin moest ik Julian nog wel even uitleggen. Maar toen ik hem maar een klein stukje gaf en hij daarna vol zat, begreep hij precies wat ik bedoelde.
Julian mocht vanavond zijn schoen weer zetten en omdat hij de boterkoek zo lekker vond, besloot hij een stukje voor Sinterklaas neer te zetten. Samen met 2 zelfgemaakte pepernoten. Sander en ik hebben er heerlijk van gesmuld ;-)
Nodig:
- 250 gr zachte ongezouten roomboter
- 250 gr witte of lichte basterdsuiker
- 2 eetlepel speculaaskruiden
- 1 ei
- 250 gr bloem
- 250 gr amandelspijs
- losse (geschaafde) amandelen
Bereiding:
- Klop de roomboter, suiker en speculaaskruiden romig en zacht
- Klop het ei erdoor, gevolgd door de bloem
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in
- Rol het amandelspijs tussen 2 vellen bakpapier. Zo blijft het niet aan je aanrecht plakken. Zorg dat je een lap ter grootte krijgt van de boterkoekvorm
- Verdeel de helft van het beslag over de bodem. Doe wat bloem op je handen -zodat het beslag niet plakt- en verdeel het over de bodem van de de bakvorm
- Leg het amandelspijs bovenop het beslag
- Dek af met het overige beslag
- Teken een patroon bovenop en bestrooi met (geschaafde) amandelen
- Bak 35 minuten in het midden van de oven totdat de koek goudbruin is
EET SMAKELIJK!!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb