





Verjaardagscake
Een tijd geen recept geplaatst hier op de website. En dat komt omdat we bezig waren met andere prioriteiten. Want sinds 9 februari 2021 hebben wij Ivano Giele Valentijn mogen verwelkomen in ons gezin. Ivano is een hele lieve tevreden baby, we zijn erg gelukkig met elkaar! Julian is een hele trotse grote broer en we beginnen ons ritme inmiddels al weer aardig te vinden.
De 1e keer dat ik weer in de keuken stond, was 2 weken ná de bevalling om de verjaardagscake samen met Julian te maken. Wat was ik gelukkig dat ik dit samen met hem kon doen!
Ik had Julian al voorbereid dat ik het dit jaar misschien niet zou kunnen maken en had mijn moeder al ingeschakeld. Gelukkig ging mijn herstel voorspoedig en hebben we erg genoten van dit moment samen.
Het recept van deze verjaardagscake komt van mijn overgrootmoeder uit Oostenrijk. En hoewel ik haar nooit gekend heb, vind ik het een hele mooie traditie die ik graag doorgeef aan mijn kinderen; op je verjaardag ontbijt je met zelfgemaakte cake! Je maakt zoveel beslag dat je een ronde tulbandcake én een langwerpige cake kan maken; mits je niet teveel van het beslag snoept. Want dit is echt het lekkerste beslag wat er bestaat; heel fijn dat ik dat na 9 maanden zwangerschap weer mocht eten ;-)
Nodig:
- 500 gr zelfrijzend bakmeel van Koopmans
- 200 gr boter/margerine
- 350 gr lichte basterdsuiker
- 250 ml melk (ongeveer)
- 3 middelgrote eieren
- geraspte schil en sap van een citroen
- 250 gr rozijnen
- 1 zakje vanillesuiker
- extra boter voor invetten van de vormen
- extra bloem voor de vormen
Bereiding:
- Week de rozijnen ongeveer 15 minuten in lauwwarm water
- Doe de boter en suiker in de beslagkom en mix dit goed door
- Scheidt de eieren, doe het eigeel bij het botermengsel. Na elk toegevoegd ei weer mixen
- Het eiwit gaat in een aparte vetvrije kom. Klop dit stijf
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en doe dit om en om met de melk door het botermengsel. Laat tussendoor steeds de mixer zijn werk doen
- Voeg de citroenrasp en citroensap toe aan het beslag
- Mix alles goed door, tot ongeveer "dikke yoghurt"
- Laat de rozijnen uitlekken in een vergiet
- Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht)
- Smeer de bakvormen eerst met boter
- Doe wat bloem in de vorm, schudt de vorm heen en weer totdat er overal bloem zit
- Strooi de overgebleven bloem over de rozijnen zodat elke rozijn een mooi laagje heeft
- Roer de rozijnen voorzichtig door het beslag
- Roer het opgeklopte eiwit voorzichtig door het beslag
- Doe het beslag in de vormen, ongeveer 3/4 vol
- Maak aan de bovenzijde van het beslag met een mes een 'snee' in het midden over de hele lengte
- Zet de vormen in de oven voor ongeveer 50 minuten
- Controleer of de cake gaar is door er met een breinaald in de prikken. Komt deze er droog uit, dan is deze gaar. Komt deze er vochtig uit, laat de cake dan nog even in de oven staan
- Laat de cake afkoelen in het bakblik
- Voor het serveren bestrooien met poedersuiker
EET SMAKELIJK!!!!!!

Maak jouw eigen website met JouwWeb