Satésaus

Als ik aan satésaus denk, denk ik vooral aan de 1e keer dat ik bij Sander thuis mee at, nu zo'n 21 jaar geleden. 
Ken je dat, van die gewoontes waar je mee opgegroeid bent, die voor jou heel normaal zijn, maar die andere mensen totaal niet begrijpen? Bij mijn thuis was dat we aardappelen in de schil aten. Volgens mijn moeder kreeg je dan meer vitamines binnen. Dus schilden we de aardappelen aan tafel. En wat nog zo'n gewoonte was, dat mijn moeder salade ook sla noemde, ook al zat er helemaal geen sla door heen. 2 voorbeelden die ik nooit als bijzonder heb ervaren totdat Sander bij ons thuis kwam mee eten.
En zo ontdekte ik ook een gewoonte van hem thuis. De 1e keer dat ik daar mee at - ik was 16- aten we bloemkool. En dan niet met een kaassaus zoals ik gewend was, nee met satésaus. Ik zat zeer verbaasd aan tafel, maar zo'n jonkie als ik was durfde ik daar natuurlijk niks van te zeggen. Eerst deden ze aardappelen op hun bord, dan bloemkool erbij, dan alles prakken en afmaken met satésaus.. Ik kon me niet voorstellen dat dát lekker was en heb die 1e keer dus maar bloemkool zonder saus gegeten.
Toch was mijn nieuwsgierigheid wel gewekt, aangezien zij zo enorm enthousiast waren. En inmiddels kan ik je melden dat wij hier thuis ook bloemkool mét satésaus eten. Ik raad het je echt aan; het is super lekker!!

Vóórdat wij lid werden van de zelfoogsttuin aten wij zeker 1 keer in de week bloemkool of broccoli, niet altijd ten enthousiasme van Julian of Sander.
Nu hebben we dat al heel lang niet gegeten, want we eten alleen de groente die we kunnen oogsten.
Sander die kwam bij me en zei 'het klinkt misschien heel raar, maar ik mis de bloemkool. Wil je dat een keer maken?'

Ik liep in de Plus en de bloemkool was in de aanbieding, dus ach laat ik Sander eens blij maken. Maar ik kreeg het niet over mijn hart om satésaus uit een potje erbij te maken. Ik was wel heel nieuwsgierig of het moeilijk zou zijn om het zelf te maken. 
En ik kan je vertellen, het is helemaal niet moeilijk! Ik kwam een recept tegen op de site van Brenda Kookt! Ik heb gekozen om een kleine theelepel sambal toe te voegen ipv een halve eetlepel, omdat Julian totaal niet van pittig houdt.
We smulden alle 3 van de bloemkool mét satésaus, dit hadden we toch wel echt gemist!

Deze satésaus gaat hier vaker op tafel komen, bijvoorbeeld bij de nasi of bij de bbq! 

Nodig:
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 150 ml melk
- 2 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- olijfolie om in te bakken
- 1/2 eetlepel sambal oelek; ik heb een klein beetje toegevoegd

Bereiding:
- Snipper de ui en de knoflook heel fijn
- Verwarm een beetje olijfolie in een pannetje; ik heb een kleine wok gebruikt, maar een steelpan kan ook prima
- Fruit de ui en de knoflook
- Voeg de overige ingrediënten erbij en roer dit met een garde goed door
- Breng het aan de kook en blijf door roeren tot een gladde saus ontstaat
- De saus wordt dikker naarmate deze langer kookt

EET SMAKELIJK!!!!!!

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb