Preiballetjes

We beginnen mijn culinaire reis door mijn nieuwe keuken met een gerecht wat niet heel moeilijk is. Ik gebruik mijn oven nog maar even niet; ik heb het boekje al wel door gelezen, maar voor een 1e gerecht op deze website wil ik toch iets meer zekerheid. 
En koken op inductie is ook nieuw voor mij; stap voor stap.

 

Het gerecht van deze week is met prei. Een groente die bij mij vooral door de spaghetti zit, want gekookte prei vind ik niet lekker. Ik moet dan altijd denken aan snot....Toch leek me deze variant wel erg lekker. Gerechten met kaas erdoor hebben sowieso in huis hier een streepje voor;-)
Vraag me nu ineens af waarom ik nog nooit prei in mijn tuin heb geprobeerd...wellicht een idee voor volgend jaar.
Op het plaatje bij dit recept staat een kind, ongeveer van dezelfde leeftijd als Julian, dus dat schept hoop;-) Want Julian keek naar de prei en zei 'dat lust ik niet'. Ik legde hem uit dat hij al heel vaak prei heeft gegeten, maar kennelijk herkende hij de groente nog niet in zijn hele onbereide vorm.

Julian vond het erg leuk om te helpen. Met de hakmolen mocht hij de cashewnoten fijn malen. Hij was iets te enthousiast, dus bij ons leek het meer cashewnotenpoeder ;-)
Ergens kaas doorheen doen vindt Julian altijd leuk, omdat hij dan tussendoor kaas in zijn mond stopt. Hij is echt een groot kaasliefhebber. Zijn favoriete kaas is geitenkaas. Maar deze kaas ging er ook goed in 

En preiballetjes maken kon hij ook heel goed. Zoals hij zelf zei 'het is net kleien' en daar kon ik hem geen ongelijk in geven.

Dus het is echt een goed gerecht waarbij kinderen veel kunnen helpen. En daar houd ik van, SAMEN in de keuken.

 

Deze preiballetjes kunnen prima geserveerd worden op een verjaardag of ander feestje. Dit is dan de gezonde variant van de bittergarnituur die zeker in de smaak zal vallen. Ik zal ze dan wel iets kleiner maken. Het is trouwens wel vreemd, want in het recept (voor 4 personen) staat dat je er 12 balletjes van moet draaien. En omdat wij met z'n drieën  zijn halveer ik de ingrediënten. Bij 1 ei is dat helaas niet mogelijk. Maar ik heb dus wel 10 balletjes ervan kunnen draaien. En het is denk ik juist leuk aan dit recept dat het kleine balletjes zijn..
Dus bij het volgende kinderfeestje serveer je dit; of gewoon als groente bij het avondeten, dat kan ook prima


Nodig:
- 3 eetlepels olijfolie
- 120 gram prei, gewassen en in dunne ringen
- 25 gram ongezouten cashewnoten
- 250 gram linzen uit blik
- 25 gram parmezaanse kaas, geraspt (ik heb uit een zakje geraspte parrano-kaas gebruikt)
- 1 ei (bij 4 personen dus ook 1 ei)
- 35 gram paneermeel
Bereiding:
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de prei op laag vuur in 10 minuten zacht en gaar
- Laat de prei afkoelen. Ondertussen kan je verder gaan met de volgende stappen
- Hak de noten grof
- Spoel de linzen af onder water en doe ze in een kom. Druk ze plat met de bolle kant van een lepel
- Meng de noten, kaas, ei, paneermeel met de linzen.
- Voeg de prei toe en kneedt door elkaar.
- Zet 25 minuten afgedekt in de koelkast
- Voor met vochtige handen balletjes
- Doe de rest van de olie in de koekenpan en bak de balletjes in 15 minuten rondom bruin. Keer zeer regelmatig
EET SMAKELIJK!!!!