Appeltaart uit eigen tuin

Toen Julian geboren werd kregen we van hele lieve vrienden een appelboom als kraamkado. Het idee hierachter was 'dat Julian maar net zo goed mag groeien als deze appelboom. Wat een mooie gedachte!
De boom groeit goed, maar elk jaar wachtte ik met smart op appels, die helaas niet kwamen. Dit jaar is dat anders, er zitten veel appels aan de appelboom en ze zijn erg lekker! Eigenlijk best wel mooi dat er nu 'pas' appels aan de boom komen. Julian heeft nu de leeftijd dat hij het ook echt snapt!

En hoe toevallig, van mijn broer kreeg ik het boek 'Vandaag bak ik' waar ook een recept voor appeltaart in staat! 

Mijn appeltaart ziet er iets anders uit als op het plaatje in het boek, maar dat kan aan de grootte van mijn bakvorm liggen. Dat vond ik namelijk bijzonder; in het boek wordt niet beschreven welk formaat bakvorm je nodig hebt...

Een appeltaart is een goede taart om samen te maken, het wegen van de boter, bakmeel en suiker vond Julian erg leuk! Hij begint steeds meer de cijfers te herkennen, zijn we dus toch ook nog educatief bezig ;-)

Daarna hadden we wat hulp van Sander nodig om de appels uit de boom te halen, ze hangen namelijk best hoog! Julian begon heel enthousiast met appels schillen met de dunschiller. Maar dat is nog een best lastig werkje. Dus toen besloten dat ik de appels schil en hij ze in stukjes mag snijden. En tussendoor even proeft of het wel lekker is ;-) Ik liet hem eerst snijden met een kindermes, maar dat werkte niet zo goed. Dus toch besloten dat hij met een scherp schilmesje mocht snijden. Hem goed uitgelegd dat hij er heel voorzichtig mee moest doen. Ik geloof dat ik dat spannender vond dan hij..hihihi

Ik vind appeltaart niet de gemakkelijkste taart om te maken, want ik heb altijd ruzie om het deeg goed in de vorm te krijgen. Ook hier was dat weer mijn probleem. Als iemand daarvoor tips heeft, hoor ik het graag. 

Ik moet mijn oven nog leren kennen en wist eigenlijk niet wat nou de beste stand voor appeltaart was...hete lucht/boven en onderwarmte etc....Toen kwam ik erachter dat er voorgeprogrammeerde recepten in het menu staan. En daar stond dus ook appeltaart in! Dus nu weet ik nog steeds niet welke stand die heeft gebruikt maar het was een heerlijke appeltaart!!!

 

Nodig:

Voor het deeg:
- 200 gr roomboter
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 150 gr suiker

Voor de vulling:
- 8 appels
- 2 handen rozijnen
- 2 eetl suiker
- 1 eetl kaneel

Bereiding:

- Smelt de roomboter
- Doe de gesmolten roomboter, het zelfrijzend bakmeel en de suiker in een kom. Kneed met de deeghaken goed door elkaar. (Zo fijn om een keukenmachine te hebben)
- Kneed het deeg nog met je handen en maak er een bal van. Laat dit minimaal 30 minuten rusten in de koelkast
- Laat de rozijnen wellen in water
- Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in kleine stukjes
- Meng de rozijnen, suiker, kaneel en appels door elkaar
- Verwarm de oven op 175 graden. Vet de taartvorm in met boter. Ik gebruik bakspray van dr Oetker; ideaal
- Haal het deeg uit de koelkast. Zorg voor bloem op je aanrecht, zodat het deeg er niet aan blijft plakken. Met de deegroller maak je een grote lap en daarmee bekleed je de vorm. Dat vind ik dus heel lastig. Ik krijg de grote lap nooit heel in de vorm. Dus doe hem in gedeelte in de vorm en zorg dat die in de vorm weer netjes aan elkaar komt. Vergeet ook de rand van de bakvorm niet!
- Doe het appelmengsel in de vorm. Mocht  je nog deeg over hebben, dan kan je dat over de taart heen verkruimelen. Maar zoals je kunt zien op de foto had ik niet zo heel veel deeg meer over. Dat kan er ook aan gelegen hebben dat Julian en ik smullen van deeg ;-)
- Zet de taart ongeveer een uurtje in de oven.

EET SMAKELIJK!!!!!!!

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb