







Lasagne zonder pakjes en zakjes
Sinds ik mijn nieuwe keuken heb, wil ik ook gezonder en gevarieerder gaan koken. Gezonder betekent voor mij ook minder uit pakjes en zakjes. Want ik vind dat daar teveel zout in zit. En vast nog wel meer 'troep', maar zover heb ik me er niet in verdiept. Wat ik vooral merk is dat ik de laatste tijd maaltijden met behulp van pakjes&zakjes minder lekker vindt. Het is natuurlijk wat meer werk om het helemaal zelf te maken, maar die bereiding proef je wel echt.
Voor het gerecht van deze week heb ik zeer uitgebreid gedaan, dat zal ik echt niet elke keer doen. Ik heb de lasagneladen ook zelf gemaakt; achteraf viel me dat wel mee hoelang ik er mee bezig ben geweest. En wordt die pastamachine ook nog een keer gebruikt ;-) Ik had het deeg al gemaakt toen Julian nog op school zat. En toen hij thuis kwam, mocht hij me helpen met de lasagnebladen maken. Wat vond hij het leuk om aan de pastamachine te draaien!
Tomatensaus is trouwens ook heel gemakkelijk te maken, dat wist ik eigenlijk wel, maar uit luiheid pakte ik vaak een pot tomatensaus...Voor nu heb ik er zelfs iets meer werk aan gehad, omdat ik tomaten uit eigen tuin heb gebruikt. Ik heb nog nooit zoveel lekkere tomaten aan mijn tomatenplant gehad.
Ik had nu 920 gram tomaten uit eigen tuin! Ik heb ze kort gekookt en toen in de keukenmachine gedaan. Wat verse kruiden uit de tuin aan toegevoegd en klaar is de tomatensaus.
Het was een heerlijke maaltijd waar we allemaal goed van hebben gesmuld!
Nodig:
Voor de bechamelsaus
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml volle melk
- peper, zout, kaas
Voor de lasagnebladen
- 300 gram meel
- 3 eieren
- 1 tl zout
Voor de pastasaus
- 920 gram tomaten
- 2 paprika's in blokjes gesneden
- 1 courgette in blokjes gesneden
- 250 gram gehakt (ik gebruik altijd rundergehakt)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 uien (ik gebruik altijd rode, want die vind ik lekkerder)
- verse kruiden zoals basilicum, tijm, oregano
Bereiding:
Voor de lasagnebladen
- Zeef het meel en doe ze samen met de andere ingrediënten in de bak van de keukenmachine. Het deeg moet heel goed gekneed worden; dat kan mijn machine erg goed ;-) Wikkel het deeg in plastic folie en laat minimaal 20 minuten rusten op kamertemperatuur.
- Doe een stuk deeg tussen de rollers en begin bij de grootste stand. Bij mij is dat stand 1 maar dit verschilt per pastamachine. Zet de machine steeds op een andere stand zodat het deeg dunner wordt. Ik ben voor nu geëindigd bij stand 6. Snij de bladen in mooie gelijke stukken
- Laat de bladen drogen op de plank totdat je ze gaat gebruiken
Voor de bechamelsaus
- Doe de boter in een pannetje en smelt deze
- Roer de bloem er doorheen, wat je nu hebt heet "roux". Bak het een paar minuten totdat het gaar begint te worden en de structuur krijgt van zand
- Giet dan beetje bij beetje de melk erbij terwijl je blijft roeren met de garde
- Breng op smaak met peper & zout. En ik heb er nog wat versgeraspte kaas doorheen gedaan
Voor de tomatensaus
- Kook de tomaten kort zodat ze iets zachter worden. Ik had nu kleine tomaten dus heb gekozen om ze niet te pellen
- Doe de tomaten met de kruiden in de blender zodat je een mooie saus krijgt
- Laat een hapjespan zonder olie warm worden en rul het gehakt
- Voeg de knoflook en de ui toe
- Voeg de paprika en courgette toe
- Voeg vervolgens de tomatensaus toe en laat nog even pruttelen
Voor de lasagne
- Nu kan je met de lasagne beginnen; pak een ingevette ovenschaal
- Begin met een laag tomatensaus
- Doe daar boven op een laag lasagnebladen
- Dan weer een laag tomatensaus en ga zo door totdat je saus bijna op is. Je eindigt met een laag lasagnebladen
- Doe hierboven op de bechamelsaus
- Daarboven op doe je de geraspte kaas en zet hem dan in de oven
- Ik heb de 'hete-lucht-stand' 180 graden gebruikt. Na ongeveer 30 minuten was de lasagne klaar en konden we aan tafel
EET SMAKELIJK!!!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb