





Tofu-burger
Dierendag, de dag dat alle dieren extra verwend worden. Wij doen niet echt aan dierendag. Er woont hier in huis een hele lieve luie kat Jackie. Julian en Jackie zijn heel gek met elkaar! Julian weet dat Jackie gek is op kaas en dus als we aan het ontbijt zitten, geeft hij standaard een stukje kaas aan Jackie. Maar op dierendag doen we niets speciaals. Wij verwennen Jackie het heel jaar en niet op 1 dag.
Maar wat ik dan wel op dierendag doe is geen vlees eten. Ik ben een enorme liefhebber van vlees eten, maar niet op dierendag. Best wel hypocriet...
In mijn zoektocht naar een vegetarisch gerecht kwam ik uit op de site www.uitpaulineskeuken.nl Het is zo'n fijne site; ze schrijft heel overzichtelijk en maakt heerlijke gerechten.
Ik besloot voor de tofu-burger te gaan. Ik las in het recept dat er ook panko in moest. Japans broodkruim stond er tussen haakjes achter. Dus ik naar de toko op het winkelcentrum. Gelukkig had hij al wel eerder van panko gehoord en verkocht hij ook grote stukken tofu!
Ik heb de burger eerst geprobeerd te maken in de oven, maar dat was niet zo'n succes. Dus uiteindelijk toch maar voor de frituurpan gekozen en dat werkte goed!
Sander kwam thuis en zag mij naar de frituurpan lopen! Oh lekker frietjes dacht hij. Hij zag de burger op tafel en proefde. Julian en ik vonden de tofu-burger erg lekker. Sander kon er toch niet echt van genieten. Of dat er nu aan lag dat hij hoopte op een stukje vlees of de tofu niet zo lekker vindt, laten we maar in het midden.
De mayonaise vonden we allemaal heel erg lekker; het leuke was dat die heel gemakkelijk te maken is. Dus of de tofu-burger nog vaker op tafel komt weet ik niet, maar de mayonaise zeker ;-)
Nodig:
Voor de tofu
- 4 eetl maizena
- 50 gr panko (japans broodkruim)
- 4 eetl bloem
- 400 gr stevige tofu in dikke plakken (ik had iets meer en heb 5 plakken gemaakt)
- frituurpan met olie
Voor de kerriemayo
- 6 eetl romige mayonaise
- 1 tl kerriepoeder
- 1/4 tl chilipoeder
- 2 tl citroensap
- zout & peper
Voor erbij
- hamburgerbroodjes, geroosterd (ik heb Italiaanse bollen gebruikt)
- blaadjes sla
- 1/2 komkommer in linten
- ingelegde ui en radijs
- 3 lente-uitjes gehakt
Bereiding
- Verwarm de frituurpan tot 170 graden
- Bereid eerst de tofu voor. Meng de maizena in een kom met zoveel water dat er een dikke, kleverige pasta ontstaat.
- Zorg voor 3 schalen; 1 met het maizena-papje, 1 met panko en 1 met bloem
- Doop de plakken tofu één voor één, eerst in de bloem, daarna in de maizena en als laatste in de panko. Zet apart tot je ze gaat frituren
- Roer alle ingrediënten voor de mayonaise door elkaar en bereidt de garneringen voor
- Frituur de burgers in zo'n 5 minuten goud-bruin
- Maak je burgers klaar, gebruik extra veel mayonaise
EET SMAKELIJK!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb